Маймуна стана акушерка
Маймуна стана акушерка / Thinkstock/Getty Images

Китайски учени са документирали детайлно изключително рядко събитие - как женска маймуна лангур помага на друга да роди бебето си, съобщи Би Би Си.

Акушерската практика се смята за уникална за хората и учените, наблюдавали и заснели в най-малки подробности разигралата се в китайска провинция сцена, не крият изненадата си. Само веднъж преди това - през 2013 г., маймуна е виждана да акушира на друга, но събитието не е документирано. Именно това прави настоящият случай изключителен.

Специалистите от университета на Пекин са документирали всяка стъпка от процеса. Наблюдението им е описано в сп. "Примати".

Маймуната акушерка се е намесила, когато главата и раменете на бебето са се показали. На практика асистентката в раждането е сграбчила малкото и го е изтеглила навън.

"Подобно поведение е напълно неочаквано, като се има предвид, че обикновено животните, в това число и маймуните, раждат сами. В някои случаи женските примати си акушират собственоръчно. Другите екземпляри от вида се осмеляват да вземат новороденото часове след раждането", обяснява Мен Яо от изследователския екип.

Учените са наблюдавали още нещо необичайно - маймуната акушерка, която по-рано през същия ден също се е сдобила с бебе, е останала до изтощената майка през първите й мигове с малкото.

Източник: БТА