Магнолията е тайното оръжие в борбата с рака
Магнолията е тайното оръжие в борбата с рака / Thinkstock/Getty Images

Екстрактът от магнолия отдавна се използва от източната медицина. С него в Китай и в Япония са лекували тревожност и други заболявания. Ново изследване на американски учени показва, че съединението в магнолиите хонокиол убива раковите клетки. По всяка вероятност то може да спре растежа на тумора, съобщи  Science World Report.

Изследователи от университета на Бирмингам в щата Алабама са съсредоточили вниманието си върху рака на главата и шията. 

Заболяването е разпространено сред пушачите и хората, които злоупотребяват с алкохола. По приблизителни данни 3 на всеки 4 случая на рак на главата и шията са свързани с пушенето и по-честото посягане към чашката. Медиците успяват да излекуват само 50% от хората, които страдат от това заболяване.

Учените са извършили експеримент с клетъчни линии на рака на устата, езика, ларинкса и фаринкса. Хонокиолът е унищожил раковите клетки. Действайки на клетъчно ниво, той е спрял растежа на туморите и е дезактивирал процеса на метастазиране.

Специалистите са имплантирали ракови клетки на мишки и са получили същите резултати при лечението с екстракта от магнолия. Мощното противораково съединение хонокиол се извлича от кората на магнолиите.

Източник: БТА