Мафията е най-печелившата индустрия в Италия
Мафията е най-печелившата индустрия в Италия / netinfo

Мафията е на първо място в Италия по печалби. Със своите 90 милиарда евро годишно тя надминава печалбите на легалните индустрии на Апенините. Тази цифра представлява 75 на сто от БВП на Италия. Така твърди доклад за престъпността на асоциацията „SOS Impresa", посочва ПронтоСофия.

Водеща роля за печалбите на „фирмата Мафия“, както я нарича изследването, има изнудвачеството, от което организираната престъпност печели 30 милиарда евро на година. Тo засяга 150 хиляди търговци годишно. На второ място като най-доходоносен отрасъл е нелегалната дейност в търговията с 13 милиарда евро, а на трето място - рекетът с 10 милиарда евро годишни печалби.

Следват дейността на „земеделската мафия“ със 7,5 милиарда евро печалби, после - дейността, свързана с фалшифицирането на стоките, от която печалбите са 7,4 милиарда евро. От обири и кражби пък престъпниците печелят 7 милиарда евро на година. В Италия във всеки един час биват извършвани 50 престъпления, свързани с мафията. Според доклада днес не само малките, а и големите фирми плащат дан на мафията заради рекета срещу тях.

Много от големите предприятия в областта на обществените поръчки предпочитат да плащат „данък“ на мафията, вместо да се оплакват пред властите за това, че са рекетирани.