Любопитни моменти от руските парламентарни избори
Любопитни моменти от руските парламентарни избори / снимка: БГНЕС
По повод парламентарните избори в Русия агенция Франс прес представи някои любопитни моменти от гласуването:

Проруският чеченски президент Рамзан Кадиров отиде да гласува без документ за самоличност в своето родно село и учуден, че подлежи на това изискване, заяви, че "всички го познават". Наложи се все пак да помоли свой близък да му донесе паспорта. След като гласува, Кадиров изпълни заедно със своята съпруга кавказки танц по средата на улицата.

Руският космонавт Юрий Маленченко, който е на борда на Международната космическа станция (МКС), даде гласа си от Космоса чрез свой доверен човек на Земята по тайна комуникационна линия, съобщи агенция Интерфакс. Разполагаме с избирателна секция, където чуждестранните наблюдатели са два пъти повече от избирателите, се пошегува председателят на руската ЦИК - Владимир Чуров. Заедно с Маленченко на борда на МКС са американците Пеги Уитсън и Даниъл Тани.

Руският милиардер Роман Абрамович, собственик на британския футболен клуб Челси, пропътува 6000 км със самолет от Москва, за да гласува в своя избирателен район Чукотка, където има луксозна резиденция. Губернаторът на областта пребивава както в Москва, така и в Лондон, но не живее постоянно на нито едно от двете места, затова според руските закони трябваше да прелети дългото разстояние.

След като беше очакван повече от пет часа от десетки журналисти, президентът Владимир Путин най-накрая пристигна пред своята избирателната секция в 13:00 местно време. След гласуването семейство Путин посети сибирския ресторант "Ермак", който първата дама Людмила Путина избра случайно, съобщава ИТАР-ТАСС. Президентът дори трябвало да попита дали има свободни места, а управителят на заведението му отвърнал, че за него винаги има.

Освободени бяха 13-те хомосексуалисти, които бяха арестувани, след като се опитаха да гласуват с уверения в същата сграда, в която трябваше по-късно да упражни правото си на глас кметът на Москва Юрий Лужков, известен с хомофобските си схващания. В групата бе и Николай Алексеев, организатор на московския Гей парад, който два пъти беше забраняван от Лужков. Алексеев и неговите приятели написали върху бюлетините си "Не на хомофобите, не на Лужков!".