Европа е вторият най-малък континент с площ около 10 180 000 km² или 2% от площта на планетата и 6,8% от площта на земната суша. Континентът е трети по население след Азия и Африка със 731 милиона жители или около 11% от хората в целия свят.

Там е най... на Земята (СНИМКИ)

Континентът е с изключително разнообразна география. Всяка страна на континента има любопитни географски факти, тъй като релефът се променя драстично на сравнително малки разстояния за разлика от други континенти.

Съкровищата на Европа (СНИМКИ)

Ето и няколко географски факта за Европа:

Най-дългият плаж

Най-дългият плаж се намира във Франция и се нарича Le Baule-Escoublac. Дължината му е 12 км, а освен на красотата му, можете да се насладите и на древното градче, което се намира в близост.

Най-голямото езеро

Най-голямото езеро в Европа се нарича Ладога, намира се близо до Санкт Петербург и площта му е 18 130 кв.км. Ладога е 14-тото по площ езеро в света, а в Русия се намира и най-дълбокото езеро в света - Байкал.

Вековен дъб от Силистра се бори за "Европейско дърво на годината"

Най-високият вулкан

Етна е най-високият вулкан на континента. Той се намира в североизточната част на остров Сицилия в Средиземно море и се издига на 3323м. Възрастта му е около 300 000 години, а по склоновете му има над 200 кратера. Етна е около два пъти по-голям от Везувий и е един от най-активните вулкани в света.

Приказен разкош: Най-посещаваните замъци в Европа (СНИМКИ)

Най-дълбоката пещера

Най-дълбоката пещера в Европа е Gouffre Mirolda във Франция. Тя се намира в близост до границите с Италия и Швейцария (Савойски Алпи, близо до село Samoens), а дълбочината й е цели 1733 метра. Gouffre Mirolda е и третата най-дълбока пещера в света след Крубера и Илюзия- Меженного-Снежная (и двете в Грузия).

Вижте още във видеото