Любимите кучета на кралицата застрашени от изчезване
Любимите кучета на кралицата застрашени от изчезване / снимка: Gulliver/Getty Images

Любимата кучешка порода на кралица Елизабет II, уелско корги пембрук, е застрашено от изчезване, съобщи Кенъл клуб, представящ се като най-важната институция в областта на защитата на кучетата във Великобритания.

Тази порода кучета е любима на британската монархия от 30-те години на миналия век, а 87-годишната кралица е отглеждала десетки коргита. Но Кенъл клуб съобщи, че тази година във Великобритания са регистрирани само 241 уелски коргита пембрук и породата е включена в списъка му със застрашени видове. През януари тя ще бъде класифицирана като „уязвима родна порода”.

„Изглежда невероятно да достигнем 300-те регистрации, необходими за изваждане от уязвимите родни породи”, съобщи организацията в комюнике. Десният вестник „Дейли Телеграф” обвини за намаляването на броя на коргитата предишното правителство на Лейбъристката партия, което загуби властта през 2010 г. за сметка на коалиционното правителство, оглавявано от премиера Дейвид Камерън, пише БГНЕС.

През 2007 г. лейбъристите въведоха закон, забраняващ практиката за отрязване на част от опашката на кучето, което накара много кучкари да се откажат от коргитата, тъй като това променяло вида им, съобщава британското издание.

В момента кралицата притежава две коргита, Холи и Уилоу, както и две доргита - кръстоска между дакел и корги, на име Кенди и Вулкан, се казва в съобщение на официалния сайт на кралския дворец.

Кенъл клуб съобщи, че намаляването на представителите на родните породи като уелско корги пембрук било съпътствано от „астрономическото” нарастване на малките чуждестранни породи, които могат да се поберат в дамска чанта, като френския булдог.