Любимият цвят на охлювите
Любимият цвят на охлювите / Thinkstock/Getty Images

Любимият цвят на охлювите е червеният. Откритието е на 19-годишна британска ученичка, което й донесе награда от 600 британски лири, съобщава в. "Дейли мейл".

Изследването на Карли Браун установило, че тези животни, противно на считаното досега, могат да различават цветовете, като имат предпочитания към червеното.

В рамките на експериментите носителката на наградата на принц Филип и наградата "Марш" на Лондонското зоологическо дружество поставила охлюви в "камери по избор", които били осветени в различни цветове. Движенията на мекотелите били записвани с видеокамера.

Чрез проведените тестове Карли Браун опровергала схващането, че очите на охлювите са прекалено примитивни, за да могат да различават цветовете. Над 50 на сто от животните, участвали в експериментите ,се насочвали към камерите с червено осветление, което означава ,че те реагират на цветовете.

Изследването на британската ученичка впечатлило журито на зоологическото дружество със своята лаконичност и целенасоченост - то съдържало само 2000 думи.

Източник: БТА