Лукс за 218 елитни участници в Олимпиадата
Лукс за 218 елитни участници в Олимпиадата / снимкa: БГНЕС

Докато седем милиона жители на Хонконг се "тъпчат" в миниатюрни апартаменти в град, където гъстотата на населението е една от най-високите в света, 218 коне - участници в Олимпиадата живеят в „безсрамен” лукс, предава АФП, цитирана от БГНЕС. Организаторите не са се скъпили, за да предложат на четириногите спортисти най-големи удобства. Хонконг Жокей Клуб, който има монопола върху всички конни състезания, изразходва 150 милиона долара за най-модерни съоръжения.

Конните състезания се провеждат в Хонконг. Построени са "конюшни 6 звезди", както ги нарича хонконгският Жокей клуб. Те разполагат с климатична инсталация, автоматична водоноска, тапицирани под и стени, за да се избегнат наранявания и специални завеси над вратите, за да се попречи на достъпа на горещия въздух.

Инсталирани са 14 зони за освежаване с електрически вентилатори, които ръсят капчици вода с температура шест градуса по Целзий, за да охлаждат животните и да ги предпазват от дебнещи топлинни удари. Най-голямата грижа на организаторите е топлият и влажен климат на Хонконг (между 27 и 34 градуса лятото и влажност 90%).

Можете да видите колко им харесва на конете тук, казва Крис Ригс, който отговаря за ветеринарните служби. Инсталирана е и ултрамодерна конна клиника. Заведението разполага с рентгени и апаратура за ултразвук за медицинските прегледи, както и с първата лаборатория за допинг тест за коне в историята на игрите. За един болен кон това е най-доброто място за лечение. Двама английски налбанти и тринадесет тренировъчни инсталации са на разположение на конете.

Жокей клубът е инсталирал и завод за преработка на тоновете отпадъци, произвеждани от конете, в съответствие с ангажимента на китайските организатори на игрите за "зелена" Олимпиада. След 21 август, когато завърши олимпийската програма, всички съоръжения ще се използват за много печелившия бизнес с конните надбягвания на Жокей клуба.