Лятното топене на ледовете – без прецедент
Лятното топене на ледовете – без прецедент / netinfo

Тазгодишното лятно топене на ледовете е безпрецедентно по мащабите си - стопена е площ от 2,61 милиона квадратни километра от леда, което е повече от средното за сезона.

Експерти от Нешънъл сноу енд айс сентър (NSIDC) в Колорадо изчислили, че топенето на леда се равнява на 10 пъти територията на Великобритания, пише БГНЕС.

Поглъщането на леда от Северния ледовит океан е достигнало връхната си точка преди няколко дни. От неделя насам ледът започва да се възстановява под влияние на арктическия студ, когато слънцето се скрива за шест месеца.

Топенето на арктическите ледове е особено фрапиращо през това лято. От 30 години наблюдаваме засилено топене на арктическия лед, но тази година има реално увеличение, твърди Уолт Майер от NSIDC.

Сателити следят сезонната промяна на арктическите ледове от 1979 година, но много експерти анализират и данни от руските архиви и тези на Аляска, които са от повече десетилетия и показват, че тазгодишното оттегляне на арктическия лед е действително безпрецедентно.