Четката и пастата за зъби пазят и от тежък COVID-19, който може да се окаже и фатален
Четката и пастата за зъби пазят и от тежък COVID-19, който може да се окаже и фатален / iStock/Getty Images
Лошата устна хигиена е свързана с повишен риск от множество здравословни проблеми, като сърдечни заболявания, диабет, рак, ревматоиден артрит и ранна смърт. Състоянието на нашите зъби и венци обаче може да е от съществено значение за нашето благосъстояние извън устата и тялото.Все повече доказателства сочат, че това, което се случва в устата ни, може да повлияе на това, което се случва в мозъка ни - и дори може да повлияе на риска от деменция, съобщава „Вашингтон пост“.

"Хората трябва да са наясно, че здравето на устната кухина е наистина важно", казва Анита Висер, професор по гериатрична стоматология в университета в Гронинген, Нидерландия.

Според доклад на Световната здравна организация от 2022 г. ,тежките пародонтални заболявания - хронично възпаление и увреждане на венците и костите, които поддържат зъбите - засягат около 19% от хората на възраст над 15 години или повече от 1 милиард души по света. Необходими са още изследвания, но скорошни наблюдателни проучвания показват, че здравето на устната кухина може да бъде модифицируем рисков фактор за болестта на Алцхаймер - най-разпространения вид деменция.

Учените все още изясняват дали и как здравето на устата и състоянието на мозъка ни са свързани, но са идентифицирали два потенциални виновника, които могат да обяснят как заболяването на венците може да доведе до болестта на Алцхаймер: бактерии и възпаление.

Връзка между стоматологичното и психичното здраве

Едно от първите проучвания, които документират връзката между заболяванията на венците, загубата на зъби и болестта на Алцхаймер, се фокусира върху група застаряващи монахини, които са били част от по-голямо проучване на стареенето. Изследователите проследяват 144 от монахините и установяват, че тежката загуба на зъби е свързана с риск от деменция, който е до 6,4 пъти по-висок в сравнение с тези, които са загубили по-малко зъби.

Други по-нови проучвания също установяват, че по-високата честота на загуба на зъби е свързана с влошаване на когнитивните способности. В едно малко проучване от 2016 г., проведено сред 60 пациенти с лека до умерена деменция, пародонтитът е свързан с шесткратно увеличение на когнитивния упадък.

Друго проучване, проведено през 2017 г. сред почти 28 000 тайвански пациенти, съобщава, че наличието на хронично пародонтално заболяване в продължение на 10 или повече години съответства на 1,7-кратно увеличение на риска от болестта на Алцхаймер. През 2022 г. мета-анализ на 47 проучвания съобщава, че загубата на зъби и лошото орално здраве са свързани както с когнитивния упадък, така и с деменцията.

Тези изследвания очертават сериозна картина на връзка между лошото орално здраве и деменцията. Но връзката между оралното и когнитивното здраве може да е двупосочна - хората с деменция трудно поддържат оралното си здраве и имат повишен риск от развитие на заболявания на венците.

Други известни рискови фактори за деменция, като тютюнопушене и по-ниско образование, също са свързани с по-лошо орално здраве. Загубата на зъби има вторични ефекти, които могат да повлияят на храненето и общото здраве, което пък от своя страна може да повлияе на когнитивните способности, заяви Марио Диогуарди, изследовател в областта на денталните науки в Университета във Фоджа.

Бактериите в устата могат да заразят мозъка

Изследванията са установили, че бактериите, които обикновено се намират в устата, могат да инфектират и мозъка и потенциално да допринесат за невродегенерацията при болестта на Алцхаймер.

В проучване от 2019 г., публикувано в Science Advances, се съобщава, че ДНК на бактерията P. gingivalis, ключов патоген при заболявания на венците, може да бъде открита в мозъчни аутопсии на пациенти с Алцхаймер. Бактериална ДНК е открита и в гръбначно-мозъчната течност на хора, живеещи с вероятна диагноза болест на Алцхаймер.
Токсични ензими от бактериите P. gingivalis са открити и в мозъците на пациентите с Алцхаймер и корелират с количеството на патологията на протеина тау - отличителен белег на болестта.

Оралното заразяване на мишки с бактериите води до наличие на ДНК на P. gingivalis, както и до натрупване на клетъчни отпадъци от амилоид β - отличителен белег на болестта на Алцхаймер - в мозъците им.

"Механизмите, чрез които пародонталните бактерии могат да достигнат до централната нервна система, остават неизвестни, но биха могли да достигнат до мозъка чрез циркулация в кръвта или по периферните нерви“, пише Диогуарди, който е съавтор на неотдавнашен преглед на ролята на заболяванията на венците и оралните бактерии при болестта на Алцхаймер.

Възпалението на устата може да засегне мозъка

Ако не мием зъбите си в продължение на няколко дни, на всеки зъб се образува тънък биофилм, наречен зъбна плака, който е пълен с бактерии, произвеждащи киселина.
"Тялото ни не обича тези бактерии", казва Висер. "Те са по ръба на зъбите и по ръба на венците ни."

С натрупването на зъбна плака идва и възпалението на венците, тъй като имунната ни система се опитва да се пребори с инфекцията. Гингивитът, най-леката форма на пародонтоза, все пак е обратим; почистването на зъбите с четка и отстраняването на натрупаната плака ще позволи на венците да се излекуват. Но ако не се обърне внимание на гингивита, може да последва по-тежко заболяване на венците, или пародонтит.

"Целият организъм се бори срещу тези бактерии", казва Висер. "Имунната система е наистина провокирана и нащрек и работи много усилено срещу тези бактерии."

Това хронично възпаление се превръща в порочен кръг: по-силното подуване на венците увеличава разстоянието между зъбите и венците, което позволява навлизането на повече бактерии, което пък може да доведе до възпаление не само на венците, но и на подлежащата кост. Ако това продължи да не се взема под внимание, организмът ще отхвърли зъба, което ще доведе до разхлабване и евентуална загуба на зъба. Това хронично възпаление може да се разпространи от устата в останалите части на тялото. Заболяването на венците е свързано с увеличаването на провъзпалителните молекули в кръвта, казва Диогуарди.

Хроничното възпаление в организма може на свой ред да доведе до хронично невровъзпаление в мозъка, което предизвиква невродегенерация и играе ключова роля при болестта на Алцхаймер.

Орално здраве и деменция

Висер провежда голямо проучване, в което се събират данни за оралното здраве - рентгенови снимки на зъби и проби от бактерии - от няколкостотин пациенти с когнитивни увреждания, за да се получи повече информация за това как оралното им здраве влияе върху когнитивния риск.

Предизвикателството да се разгадаят връзките между начина ни на живот, зъбите и мозъка остава. "Има толкова много смущаващи фактори - начин на живот, тютюнопушене, образователно ниво, диета", каза Висер. "Така че е много трудно да се направи това изследване."

Докато не се разбере повече, изследователите подчертават, че устната хигиена остава един от най-простите и важни начини да се грижите за себе си.
"Повишаването на осведомеността на населението за повишения риск от Алцхаймер, свързан със загубата на зъби и пародонтита, може да доведе до повишаване на вниманието към оралното здраве", казва Диогуарди.

За по-добро здраве - и вероятно за по-здрав мозък – просто не спирайте да миете зъбите си!