Лос нахлу в банка в Хелзинки
Лос нахлу в банка в Хелзинки / ThinkStock/Getty Images

Банка в центъра на финландската столица Хелзинки стана мишена на неочаквано нападение - лос влетя през витрината й, предаде АФП. Инцидентът е станал призори.

От полицията съобщават, че преди отварянето на учреждението лосът "ненадейно" е скочил през витрината.

Хаотичното поведение е коствало сериозни наранявания на животното, което по пътя си е закачило и автомобил. Историята приключила неблагоприятно за младия лос - наложило се животното да бъде застреляно, за да не нарани някого.

"Подобни случаи са относителни редки. Понякога лосовете могат да бъдат насочени към по-безлюдни зони. Често животните сами разбират, че трябва да избягват оживените централни райони на градовете", казва инспектор Арто Лайтинен.

Служителите на реда допускат, че лосът е дошъл от близък остров с относително запазена дива природа, преди да се озове в центъра на Хелзинки.

При друг "градски" инцидент с участието на лос, през 2014 г. рогато създание се нарани сериозно, преминавайки през прозореца на класна стая в предградие на Гьотеборг, преди да бъде застреляно.

Мечки също приближават градовете. В средата на май жителите на Хамина, Югоизточна Финландия, бяха предупредени за бродеща из улиците мечка. В случая животното само е намерило пътя си към горите.

Източник: БТА