Лондонският Биг Бен ускорено се накланя
Лондонският Биг Бен ускорено се накланя / снимка: DarikNews.bg

Един от най-известните в света символи на британската столица - часовниковата кула Биг Бен, се накланя настрани много по-бързо, отколкото се смяташе досега. Това пише "Сънди Телеграф", като цитира инженери, изследвали архитектурната забележителност.

Скоростта на накланяне на кулата напоследък се е увеличила. Върхът й вече отстои на полови метър от вертикалната линия. При такава скорост Биг Бен ще достигне наклона на знаменитата кула в Пиза след 4000 г., изчисляват инженерите.

Кулата Свети Стивън е част от архитектурния комплекс на Уестминстърския дворец, където е разположен възстановеният след пожара от 1834 г. британски парламент. Тя е била официално открита на 31 май 1859 г., но поставената на нея часовникова камбана Биг Бен, която е дала името на цялата кула, за пръв път е звъннала на 11 юли същата година.

Първата камбана е била отлята в град Стоктън през 1856 г. и доставена в Лондон по железница и вода. По време на тестването на камбаната е открит дефект и тя е бракувана. Новата камбана с тегло 13,7 тона и диаметър 2,7 метра е била отлята през 1858 г. в лондонската работилница Whitechapel Foundry. Тя е струвала рекордната за времето си сума от 22 хиляди паунда.

Ако трябва да сме съвсем точни, Биг Бен се нарича само голямата камбана вътре в часовника, но след това и самият часовник, и самата кула Свети Стивън, на която те са поставени, са наречени Биг Бен в чест на отговорника за тяхното създаване - сър Бенджамин Хол. "Биг Бен е позвънил на 11 юли 1859 г., но неговият успех е бил краткотраен. През септември 1859 г. новата камбана също е дала дефект и Биг Бен е замълчал за още четири години", съобщава на сайта си британския парламент.

В крайна сметка проблемът е бил решен, като са заменили ударния чук с по-лек. Оттогава голямата камбана на Биг Бен отмерва времето час след час. Той се смята за един от най-точните британски хронометри. Грешката му е само 1,5 секунди годишно. Часовникът, намиращ се на 55 метра от земята, се смята за най-големия в света. В основата на всеки от четирите циферблата може да се прочете латинския надпис: "Domine salvam fac Reginam nostram Victoriam Primam" /Боже, пази нашата кралица Виктория Първа/. Благодарение на британската телевизионна и радио компания Би Би Си, биенето на Биг Бен се превърна във визитна картичка на Лондон през ХХ век. /БГНЕС/