Лондон използвал хороскопа на Хитлер като оръжие
Лондон използвал хороскопа на Хитлер като оръжие / netinfo
Ръководството на британското разузнаване се опитвало да предвиди действията на Адолф Хитлер по време на Втората световна война, проучвайки ... хороскопа му, показват документи от Държавния архив на Великобритания.

Унгарецът Лудвиг фон Вол твърдял, че Хитлер уж вярвал в силата на астрологията и военните му планове били изграждани въз основа на предсказанията на личния му астролог, швейцареца Карл Ернст Крафт. Фон Вол убедил високопоставени служители в британското разузнаване, че може да даде същата астрологична прогноза, която получава и Хитлер. По този начин, твърдял той, в Лондон ще знаят всеки следващ ход на фюрера.

Според сегашните историци Хитлер не е обръщал никакво внимание на астрологичните прогнози. Британското разузнаване използвало Фон Вол не само като астролог, но и като пропагандатор - на него била възложена задачата да убеди САЩ да влязат във войната.

От контраразузнаването обаче смятали, че Фон Вол е шарлатанин. И MI5, и MI6 се отнасяли към него с голямо недоверие, съобщава БГНЕС.

Служител на MI5 твърди, че нито едно от пророчествата на Де Вол не се сбъднало с изключение на влизането на Италия във войната, направено в момент, когато според него подобно развитие на събитията било очевидно.