/ Gulliver/Getty Images
Династическите бракове винаги са оковавали владетелите, но ако любовта се окаже истинска, тя троши всички бариери. Членовете на кралски семейства се изправят срещу двора, изпадат в немилост или се отказват от трона. Най-известните кралски истории, завършващи със сватба разказва WDay.ru.

Петър I и Марта Скавронская

По време на управлението на първия император на Русия все още не е имало официална забрана за кралски забежки. По това време не е имало понятие за „морганатичен брак“, тоест брак на хора с неравен статут, при което съпруг / съпруга от по-нисък произход не може да промени статута си. Забраната за подобни съюзи в кралския двор е залегнала в Закона за наследството, който е приет едва при Павел I. Но въпреки че по времето на Петър, след като се е оженил за обикновена жена, императорът не е трябвало автоматично да се отказва от престола, вероятността владетелят да иска да се ожени за дама, бракът с която не му обещава никакви политически облаги, била изключително нищожна. И все пак, владетелите винаги са сключвали брачни съюзи с цел получаване на определени облаги - съюзници, земи и т. н. Ето защо историята на възкачването на трона на втората съпруга на Петър I, която е успяла да получи титлата императрица и дори автократично управление след смъртта на царя, все още е изглежда невероятно за историците.

Марта Скавронская, която е кръстена Катрин, е родена в Латвия в бедно селско семейство. Родителите й починали рано и момичето било дадено да бъде отгледано от пастор. Там тя живее в ролята на слугиня, докато не започне Великата северна война. Когато руските войски превземат града, в който живее Марта, пасторът излиза да преговаря с тях и по това време придружаващото го момиче е забелязано от фелдмаршал Шереметьев. Той отвежда Марта насила, превръщайки я в своя любовница. Докато е в Москва, момичето скоро сменя своя покровител; това е най-близкият сътрудник на Петър, граф Меншиков. През 1703 г., докато го посещава, самият император забелязва момичето и Меншиков трябва да се откаже от красотата. След неуспешен брак с Евдокия Лопухина, Петър I вече не е планирал да се жени, но Марта, според историците, е станала буквално незаменима за царя - тя е ходила с него в изтощителни кампании, знаела е как да го успокои в най-трудната ситуация. Сватбата им се състояла през 1712 г., а през 1724 г. Петър I коронова жена си.

Едуард VIII и Уолис Симпсън

Една от най-известните истории за всепоглъщащата любов, за която няма бариери, е свързана с британското кралско семейство. На 10 декември 1936 г. Едуард VIII, царувайки десет месеца, абдикира от трона. Това се случва, защото искането за брак на монарха е отказано. В речта си по радиото на следващия ден след абдикацията си бившият крал признава: "Намирах за невъзможно да действам като крал без помощта и подкрепата на жената, която обичам." Едуард обича обикновената американка Уолис Симпсън, която по време на началото на аферата с престолонаследника е била омъжена, при това втори път. Жената се развежда, но едва ли е очаквала, че ще успее да се сроди с кралското семейство, защото законите на Великобритания по отношение на морганатичните бракове са строги. Въпреки това чувствата на любимия й са по-силни.

На 3 юни 1937 г. Уолис и Едуард се женят във Франция. Те получават титлите херцог и херцогиня на Уиндзор. Братът на Едуард принц Алберт (Джордж VI) става крал на Великобритания. Той забранява на брат си да се връща във Великобритания без специална покана. Двойката изживява целия си живот в изгнание. Живели са предимно във Франция. За собствеността (земя и замъци), която Едуард не загубва по време на абдикацията си, през целия си живот получава обезщетение от кралското семейство. Двойката живее заедно в продължение на 35 години, преди Едуард да почине през 1972 г. Херцогинята на Уиндзор умира през 1986 г. и е погребана до съпруга си в кралската гробница в Уиндзор.

Принц Чарлз и Камила Паркър Боулс

Друг представител на английското кралско семейство, принц Чарлз, не е толкова решителен в борбата за любовта си, колкото неговият прародител Едуард VIII. По време на сватбата си с Даяна Спенсър през 1981 г. младежът е влюбен в друга жена. Връзката между Чарлз и херцогинята на Корнуол Камила е продължавала повече от девет години по това време. Елизабет II в отговор на молбата на сина си да се ожени, отхвърли кандидатурата на снахата. Даяна й се сторила по-подходяща за ролята на принцеса. Чарлз обаче не можа да се надмогне - през цялото време, когато беше женен, изневеряваше на лейди Ди. Този брак ги направи нещастни и двамата. Странна била и съдбата на Камила - жената се омъжила за известния женкар Андрю Паркър-Боулс, който с постоянните си забежки й отворил път да отвърне към принца на Уелс.

И това, което е изненадващо - този роман, продължил 35 години, все пак завърши със сватба. През 2000 г. Чарлз официално представи любимата си на Елизабет II, а през 2005 г. те се ожениха. Трябва да се отбележи, че кралицата все още не е решила да даде титлата принцеса на Уелс, която Даяна носеше, на съпругата на сина си. Също така в пресата изтекоха слухове, че възнамерявайки да се оттегли в обозримо бъдеще, Елизабет II не планира да даде трона на Чарлз, вярвайки, че в ръцете на внука й, принц Уилям той ще бъде в безопасност. И все пак, жертвата в името на любовта, макар и с известно забавяне, направи и Чарлз, макар брака с любимата да му костваше доверието на кралицата.

Престолонаследникът Хакон от Норвегия и Мете-Марит

За кралския двор на Норвегия нередностите не са нещо ново, но изборът на престолонаследника Хакон все още държи родителите му в шок. Факт е, че избраницата на наследника Мете-Марит има много съмнително минало. Преди сватбата стана известно, че в младостта си тя се е занимавала незаконно с наркотици и е била във връзка с наркоман, от когото има син.

Перспективата да има такава принцеса, разбира се, не се харесва на двора. На престолонаследникът е отказано решително разрешение да се ожени. Хакон настояваше за своето, убеждавайки всички, че именно тази жена е неговата съдба. Семейството се смилява над него и дава разрешение за брака, но преди това бъдещата принцеса била длъжна да признае официално греховете на младостта си. Хокон и Мете се венчаха на 25 август 2001 г.

Принц Йохан Фризо и Мейбъл Висе-Смит

Йохан Фризо е вторият син на кралица Беатрикс от Нидерландия. През 2004 г. той бе лишен от титлата „принц“ и всички права на трона. През 2003 г. Фризо обяви решението си да се ожени. Бизнесдамата Мейбъл Уис-Смит стана избраницата на принца. Холандският парламент обаче отказа да даде разрешение за този брак. Вината е тъмното минало на любимата на престолонаследника. Оказа се, че много преди да се срещнат, момичето се сприятелява с известен наркодилър в страната. Тя дори присъства на бандитска престрелка, в която скандалният й приятел е убит. Според династичните закони на страната съюзът на престолонаследник с жена с такова съмнително минало е невъзможен.

Но кралските забрани не спират принца. Двойката се жени през 2004 година. Фризо автоматично губи правото си на трона. Той и съпругата му получават титлата граф и графиня Оранж-Насау. От брака двойката има две дъщери. Съдбата на тази любов обаче се оказва трагична. Осем години след сватбата, на 17 февруари 2012 г., Фризо, докато е в ски курорт е застигнат от лавина и получава тежки мозъчни наранявания. Лекарите дълго се борят за живота на принца, известно време той живееше в състояние на будна кома, но на 12 август 2013 г. умира.

Принц Луис и Теси Антъни

Теси Антъни, сержант на люксембургската армия и дъщеря на обикновен плочкаджия, едва ли е мислила, че ще носи титлата принцеса на Люксембург. Любовната история на принц Луис и Теси вдигна много шум. Двойката се среща през 2003 г. в Косово - момичето служи там като част от миротворческите сили, а принцът пристигна като част от инспекционно пътуване. Родителите са категорично против романа на Луи, но наследникът е неумолим. Връзката на влюбените доведе до извънбрачен син. За да бъде с избраницата си Луи решава да се откаже от претенциите си за трона. Вярно е, че кралското семейство приема сина му Габриел и въпреки всичко той е признат за наследник. Луи и Теси се женят на 29 септември 2006 г.

Теси се превръща в истинска кралска личност - започна да се занимава с благотворителност, научава се да се държи безупречно публично и печели слава като народна любимка. През 2009 г. е официално удостоена със званието „Принцеса на Люксембург“. Двойката има още едно дете, принц Ной. Тази история за Пепеляшка обаче няма щастлив край - през 2017 г. съдът обяви развода на Луи и Теси. Какво е причинило раздялата на съпрузите не е известно със сигурност. В официалните коментари бившите влюбени се ограничават само с банални фрази, че връзката им се е изчерпала.