Линкълн е най-добрият американски президент, Буш младши - най-лошият
Линкълн е най-добрият американски президент, Буш младши - най-лошият / снимка: БГНЕС, архив

Американците отбелязват днес Деня на президентите. Първоначално той се е чествал на 22 февруари - рождената дата на първия държавен глава Джордж Вашингтон. Но тъй като през февруари е роден и друг заслужил стопанин на Белия дом - Ейбрахам Линкълн (12.02), е решено празникът да се чества на третия понеделник от месеца, който се пада по средата между двете дати.

В навечерието на празника социологическата компания "Харис" публикува резултатите от допитване на тема кой е най-добрият американски президент, съобщава БГНЕС. На първо място анкетираните са поставили Линкълн с 32%. В първата десетка влизат още Роналд Рейгън (26%), Джордж Вашингтон и Джон Кенеди (по 21%), Бил Клинтън (19%).

От съвременните президенти, които са били стопани на Белия дом след Втората световна война, с най-голяма симпатия отново се ползва Рейгън (25%), следван от Франклин Делано Рузвелт (19%), Кенеди (15%) и Бил Клинтън (12%). Останалите деветима президенти, включително Барак Обама, са събрали по 4 и по-малко процента.

А кой е най-лошият президент според американците? Тук фаворитът е Джордж Буш младши (27%), следван от Барак Обама (22%) и Ричард Никсън (12%).