Лили Иванова с номинация за Мъж на годината 2012
Лили Иванова с номинация за Мъж на годината 2012 / DarikWeb
Преди да научим кои са номираните за Мъж на годината 2012
59443
Преди да научим кои са номираните за Мъж на годината 2012
  • Преди да научим кои са номираните за Мъж на годината 2012

Ясни са тримата номинирани за "Мъж на годината 2012". Имената на отличените в конкурса, който Дарик радио организира за пета поредна година, ще бъдат обявени на 10 декември. Тогава ще стартира и гласуването в официалния сайт на конкурса Manoftheyear.bg, което ще продължи до 8 януари 2013 година включително.

19-членната Академия на Дарик радио направи своите номинации за най-отличилите се мъже през годината. Общо 35 българи намериха място в личните класации на членовете на специално сформирания клуб от журналисти на медията. Победителят и носител на уникалната сабя в реномираната класация ще бъде обявен на специална церемония на 21 януари, когато Дарик радио ще отбележи и своя 20-ти рожден ден.

Една точка не стигна на най-добрия български гимнастик Йордан Йовчев да влезе в Топ 3. "Мъж на годината 2004" имаше своите шансове отново да се бори за титлата, но само една точка го остави на четвърто място при номинациите със събран вот от 27 гласа. Спортното дълголетие на Йовчев, рекордното му шесто поредно участие на Летни олимпийски игри и седмо място във финала на халки впечатлиха много от членовете на Академията на Дарик.

Не за първи път пък дама получи номинация за "Мъж на годината". Тази година Лили Иванова попадна сред най-ярките представители на силния пол у нас. Примата, която преизпълни Арена Армеец през ноември, получи три точки.

Малко под върха остана с 20 точки и проф. д-р Николай Петров. Началникът на Катедрата по анестезиология и реанимация във Военномедицинска академия е един от най-добрите лекари в анкетата на Дарик в София. През 2012 година той доказа, че да бъдеш лекар е призвание, като в деня на атентата на бургаското летище Сарафово в първия ден от своя отпуск, пътувайки със семейството си за почивка, разбира за взрива и пострадалите хора. Проф. д-р Петров веднага тръгва към летището, оставя семейството си в колата да го чакат близо десет часа и се включва в спасяването на пострадалите. За примера си той беше избран за "Лекар на годината". Ръководителят на Център за репродуктивно здраве "Надежда" д-р Георги Стаменов пък получи четири точки.

Традиционното участие на множество политици в анкетата "Мъж на годината" този път беше съвсем скромно. Единствено Сергей Станишев беше отличен в листата. Изборът на председателя на Българската социалистическа партия за ръководител на Партията на европейските социалисти (ПЕС) му донесе четири точки. Членът на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев пък събра четири точки.

За поредна година сериозно присъствие в реномираната класация имат и българските спортисти. Освен Йордан Йовчев след 35-те номинации изпъкват имената на спечелилия битката с рака футболен треньор Димитър Димитров - Херо (девет точки), извоювалия бронзов медал в скока на дължина на Параолимпийските игри Радослав Златанов (девет точки), плувеца и европейски шампион Петър Стойчев (три точки), най-добрия разпределител в Световната волейболна лига и на Олимпиадата Георги Братоев (две точки), първия българин в Топ 50 на световния мъжки тенис Григор Димитров (две точки) и бронзовия медалист от Летните олимпийски игри боксьор Тервел Пулев (една точка).

Членовете на Академията на Дарик включиха в своите номинации посмъртно и няколко герои. Цели 14 точки получи 32-годишният Пламен Петков, жител на Сътън, графство Съри (Великобритания), който спаси непознати деца, но сам намери смъртта си в морето край Западен Съсекс в английския морски курорт Уест Уитъринг. Двамата софиянци Петър Тодоров и Христо Стефанов, които на плажа "Липите" край село Синеморец спасиха давещи се деца, но мъртвото вълнение ги отнесе навътре във водата и те самите се удавиха, бяха отличени с 11 точки. Любен Буков от село Брестовица, който рискува живота си и спаси от взрив село Долна махала (Пловдивско), но почина вследствие изгарянията си, влезе в номинациите с девет точки. Посмъртно място в анкетата с две точки получи и главата на Българската православна църква патриарх Максим.

Примерът на Благой Владимиров също му отреди място в "Мъж на годината 2012" със седем точки. Това е 44-годишният баща, който направи дарение от 5 милиона лева за изграждане на детска онкология и хематология в Университетската болница "Лозенец", след като дъщеричката му Лиа малко преди да почине от рак, го помолила да спаси други деца.

Както и през 2011-та, и сега отец Иван от Нови хан влезе в номинациите с девет точки като признание за всеотдайните грижи за бездомни и изоставени. Отец Атанас Аролски е друг от посочените от Академията на Дарик радио с четири точки. 93-годишният свещеник от село Хвойна, макар немощен телом, полусляп и със счупена ръка, продължава да служи и да изминава километри пеш всеки ден между три родопски села, за да е между хората и Бога.

Командирът на авиобаза "Крумово" бригаден генерал Златко Златев стигна до три точки вот, след като с хеликоптер Ми-17 спаси живота на няколко души от село Бисер, по-късно през годината участва в гасенето на пожара на Витоша, а и в специални операции за спасяване на туристи от над 2 800 метра височина в Пирин.

След като през 2011 година спасителят от магистрала Тракия Стефан Стойчев стана първият непопулярен българин, спечелил сабята като "Мъж на годината", и сега в номинациите бяха отличени достойни мъже. 22-годишното момче Любомир Кастрев от Кочериново взе три точки с примера си как сам с кончето си снабдяваше с храна и лекарства хората, откъснати от снежните преспи в селата Цървище и Фролош. Безработният 27-годишен психолог от Пловдив Димитър Герджиков, който в средата на месец октомври намира портфейл, пълен с документи и 1404 лева, но го върна на собственика, получи една точка.

Арт средите също имат своите номинации за "Мъж на годината 2012". След като през 2008-ма Явор Гърдев беше един от тримата номинирани в анкетата, сега режисьорът взе седем точки - тази година той постави "Хамлет" на сцената на Народния театър "Иван Вазов", след като 14 години преследва тази си мечта. 87-годишната легенда на България Георги Калоянчев не беше забравен и през 2012-та. Пет точки получи Калата в новите номинации. 75-годишният литературовед и културолог проф. Никола Георгиев взе пет точки. Популярният изпълнител Орлин Павлов получи вот от три точки, с една повече заслужи заради своите артистични качества на сцената, големия и малкия екран Захари Бахаров. Три точки получи и Теодосий Спасов, след като ни впечатли с новия си проект "Оренда" на групата "Балкански".

Режисьорът и писател Рангел Вълчанов също беше сред номинациите с две точки от Академията на Дарик, като през 2012-та получи признание от БАН - академик в направление "Творци на изкуството". Същият сбор от гласове получи известният български актьор и преподавател в НАТФИЗ проф. Стефан Данаилов.

Изненадваща, но не незаслужена беше и общата номинация с две точки за "всички български учени мъже от БАН заради това, че оцеляват". Своето място в подреждането намери и Димитри Иванов (една точка). За "нападението" си с домат срещу парламента Николай Колев - Босия беше номиниран също с една точка.

Спечелилият наградата за разказ на ВВС Мирослав Пенков влезе в номинациите с три точки, а с една дизайнерът Светослав Тодоров, който беше отличен за проекта си на варненски бар в категория International - зона Europe с голямата награда на Restaurant & Bar Design Awards във Великобритания. Дарин Маджаров - автор на Ucha.se, който беше определен за най-добрия сайт в България в категория "Образование и наука", получи две точки за своя новаторски подход.

Още за конкурса на Дарик можете да чуете в аудио файла от 7 декември от Дарик Кафе, отново в Дарик Кафе след 9:00 на 10 декември Михаил Дюзев и Инес Павлова ще обявят кои са тримата номинирани за Мъж на годината 2012.

Лили Иванова с номинация за Мъж на годината 2012
netinfo