Лекарите са най-често мамени в интернет
Лекарите са най-често мамени в интернет / снимка: БГНЕС
Умните и образовани хора са редовни жертви на кибер мошениците, твърди холандско изследване, цитирано от БГНЕС. Лекари, инженери и архитекти най-често се оплитат в мрежите на онлайн спекуланти и престъпници.

Резултатите от проучването на Ultrascan развенчават мита, че интернет мошениците лъжат обикновено ниско образованите и бедни потребители. Напротив, тъй като те са неуверени в своите способности, са много по-подозрителни по отношение на всякакви “изгодни” предложения.

Тежки психологически драми в детството са преживели 85 на сто от измамените с над 150 000 британски лири, установява още проучването. Така например рискът човек да стане жертва на кибер престъпление се увеличава рязко при смърт на родител или неадекватно поведение на членове от семейството, твърди холандското изследване.

Най-честата измама е предварителното плащане за някаква бъдеща услуга или изгода. По този начин престъпниците са спечелили 2,1 милиарда лири само за миналата година. Схемата е използвана 300 хиляди пъти през миналата година.