/ Булфото
Чистенето на сняг може да бъде опасно за хора със сърдечносъдови заболявания, затова е важно те да спазват някои мерки за безопасност, предупреждават лекари от клиниката "Мейо", цитирани на сайта на медицинския център в Рочестър, САЩ.

При почистването на сняг с лопата студът кара кръвоносните съдове да се свиват, което води до повишаване на кръвното налягане. При хора със съпътстващи заболявания това само по себе си може да доведе до стягаща болка в гърдите. Индивидите, водещи заседнал начин на живот и страдащи от болести на сърцето, трябва да се консултират с лекар, преди да се заемат с подобна дейност.

Лекарите освен това съветват хората да не чистят сняг, докато пушат, след като са се нахранили или непосредствено след като са употребили продукти, съдържащи кофеин, тъй като това може да доведе до допълнително натоварване на сърцето. Препоръчително е да се пие вода по време на и след почистването, дори човек да не изпитва жажда. Струва си също така да се почиства току-що паднал сняг, тъй като той се топи по-лесно.

Друга важна препоръка е хората винаги да държат телефон подръка, за да потърсят помощ в случай на спешност.

Лекарите казват в заключение, че почистването на сняг е тежка дейност, която допълнително натоварва сърцето, и хората със сърдечносъдови заболявания в крайна сметка е по-добре да не се заемат с нея. 
Елена Христова/БТА