Забравете комбинацията между кафе и сладкиш, защото това изстрелва до небето нивата на кръвната ви захар. Това съветва диетологът Павел Исанбаев, цитиран от РИА Новости.

Според него кафето често се акомпанира с нещо сладко, особено сутрин за закуска. Но десертите и кофеиновата напитка не вървят заедно, подчертава лекарят. И посочва, че кафето рязко повишава нивото на глюкоза в кръвта.

кафе
iStock/Getty Images

Това обикновено подтиква тялото ни ударно да изразходва глюкозата. И това кара човек да усеща прилив на сили и бодрост. След това ефектът на кофеина приключва бързо.

„Що се отнася до кафето с десерт, тогава нивата на глюкозата се повишават прекомерно и след това рязко спадат. Може да се появи и хипогликемия. Тя се проявява със симптоми като слабост, световъртеж, студена пот, сънливост“, обяснява още лекарят.

Кафето съдържа също така антинутриенти - вещества, които пречат на усвояването на основните елементи и витамини в храната. Затова ако искате по време на хапване да пиете нещо, тогава по-добре да заложите на друга тонизираща напитка.

По-рано австралийски учени съобщиха, че пиенето на големи количества кафе покачва липидите в кръвта, увеличавайки риска от сърдечно-съдови заболявания.