Led Zeppelin изнесоха концерт в Лондон
Led Zeppelin изнесоха концерт в Лондон / БГНЕС

В Лондон за пръв път след дълго прекъсване легендарната група Led Zeppelin изнесе вчера концерт, започнал с „Good Times Bad Times“, първата песен от дебютния им албум.

Само 20 000 щастливци от над 1 млн. души, заявили билети, успяха да влязат на концерта, информира БГНЕС, позовавайки се на Би Би Си. Групата се разпадна, след като през есента на 1980 г. загина барабанистът Джон Бонъм. Музикантите се заклеха повече никога да не свирят заедно, защото според думите им заедно с Бонъм е умрял и духът на групата. Изминаха 27 години и Led Zeppelin отново са заедно.

Желаещите да присъстват на концерта бяха толкова много, че бе организирана специална томбола за билетите. Щастливите печеливши в нея бяха представители на 70 държави от цял свят. Бяха взети всякакви мерки за пресичане на спекулации с билетите, чиято цена на черно достигна 2000 паунда. Заедно с билета за 100 паунда щастливците получаваха и специална гривна, която трябваше да сложат на ръката си и да не свалят до началото на концерта. Най-скъпи се оказаха два билета, продадени съвсем легално на търг, средствата от който са предназначени за болни деца. Кенет Донъл от Глазгоу даде 83 000 паунда за двата.

На сцената на лондонската концертна зала „O2“ (бившият „Купол на хилядолетието“) излязоха вокалистът Робърт Плант, китаристът Джими Пейдж и бас-китаристът Джон Пол Джоунс. Те не бяха свирили заедно от 19 години. Барабанист бе Джейсън Бонъм, синът на Джон Бонъм. Първоначално концертът бе планиран за 26 ноември, но трябваше да бъде отложен, защото Джими Пейдж си счупи пръста.

Музикантите решиха да посветят концерта си на паметта на наскоро починалия музикален продуцент Ахмет Ертиган, основател на легендарната звукозаписна компания Atlantic Records. Именно той сключва договор с групата през 1968 г. Китаристът и продуцент Найл Роджърс, работил с Дейвид Бауи, Мадона, Ерик Клептън, бе близък приятел с Ертиган. Led Zeppelin се събират, за да отдадат почитта си на истинския пророк на съвременната музика, когото загубихме преди един месец. Той работи с творци като Рей Чарлз, Джон Колтрейн, Аррета Франклин. Ахмет Ертиган е сред гигантите в света н музиката“, заяви Роджърс.