Каква е историята около появата на емблематичната песен?
Mного световноизвестни песни, които са считани за емблеми на Коледна и Нова година, всъщност изобщо не са свързани с празниците. Една от тези песни е и често определяната за най-дразнеща - известната „Last Christmas“ („Миналата Коледа“) на дуета „Wham!“ - Джордж Майкъл и Aндрю Риджли.

Вдъхновението за песента връхлита Джордж Майкъл докато гледа футбол по телевизията заедно с Риджли в дома на родителите си. След края на мача той пише текста и композира музиката цяла нощ. На сутринта е готов с окончателната версия на „Last Christmas“ на дуетната си половинка.
 

„Неусетно Джордж се качи горе в стаята си. И когато се върна, беше толкова развълнуван, сякаш току-що беше намерил съкровище - всъщност можем да кажем, че това е направил той. Качихме се в стаята му, където в детството прекарвахме часове, записвайки пародии на радиопредавания, до стаята, където имаше синтезатор. Той изсвири интрото и мелодията на припева“, спомня си години по-късно дуетната му половинка от „Wham!“.

Така Майкъл успява да постигне невероятното - да въплъти цялата същност на Коледа в една мелодия. Добавя и текста, който разказа за любовта и предателството. В песента за пее за мъж, измъчван от несподелената любов към момиче, което го е изоставило. В действителност вместо Коледа, в припева Майкъл можело да избере всеки друг празник - значението на песента не би се променило.

Песента е записана много преди Коледа - още през август 1984 г., но излиза като сингъл от албума „Music from the Edge of Heaven“ на дуото през декември. Парчето обаче не успява да изпревари „Do They Know It’s Christmas“ („Знаят ли, че е Коледа?“) - част от благотворителния проект на Боб Гелдоф Band Aid, която е посветена на глада в Етиопия, в чийто запис всъщност също участва и Джордж.
 

Малко след излизането на песента музикалният издател Дик Джеймс завежда дело срещу Джордж Майкъл. Той е обвинен в плагиатство, като се изтъкват приликите между „Last Christmas“ и „Can’t Smile Without You“ („Не мога да се усмихвам без теб“) на Бари Манилоу и The Carpenters. Майкъл изплаща обезщетение, чиято сума е договорена извън съда и скандалът утихва.

И до днес обаче „Last Christmas“ остава една от най-популярните песни в сезона на новогодишните празници. През последните години тя няколко пъти се озовава в топ 40 на британските сингъл класации. Парчето всъщност е най-продаваната песен в историята на британските класации, която не е стигнала до първото място. Към днешна дата са продадени над 3,8 млн. копия. Песента има и над 500 кавъра. Сред дръзналите да я запишат са Гуен Стефани, Тейлър Суифт, Coldplay…

Музикалното видео към песента „Last Christmas“ е заснето в швейцарския ски курорт Саас Фе. Това е първият клип, в който Джордж Майкъл се появява без брада. 
 

Сега песента послужи и като вдъхновение за създателите на филма от „Последната Коледа“. Идеята се заражда още докато Джордж Майкъл е жив и те имат възможност да получат неговото одобрение. Саундтракът на лентата съдържа 15 песни, записани соло от Майкъл и като част от „Wham!“, включително една песен, която никога не е издавана досега.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук