Къде почиват лесбийките?
Къде почиват лесбийките? / снимка: www.sxc.hu

От плажно парти в Калифорния до обществени дискусии в Узбекистан - туристическият пазар, ориентиран към лесбийките, става все по-пъстър. И все пак - най-обичаната дестинация си остава гръцкият остров Лесбос.

Звучи като клише, само че е истина: най-атрактивната туристическа дестинация за лесбийките е Лесбос. Гръцкият остров, на който древногръцката поетеса Сафо е възвеличавала любовта си към нежния пол, остава най-желаното място за тях, казва Илзе Петер от мюнхенския туроператор за лесбийки "ТравелСистърс". На родното място на Сафо жените се чувстват необезпокоявани. Там мъжете са направо екзотика, казва Илзе Петер.

Гейовете и лесбийките - прилики и разлики

Тази година Международното туристическо изложение в Берлин отдели специално място на отрасъла хомо-туризъм. Така то насочи вниманието върху една целева група, около която досега бе изключително тихо. Защото за разлика от туристическите предпочитания на гейовете, тези на лесбийките са почти неизвестни.

И все пак при последното по-голямо проучване за туристическите нагласи сред хомосексуалните, проведено през 2007 година, голяма част от интервюираните са жени. От тогавашните резултати стана ясно, че между гейове и лесбийки съществуват доста прилики - и двата пола пътуват често и с удоволствие, предпочитат кратките пътувания, и то най-вече екскурзиите в големи градове, по-често летят, отколкото пътуват с кола и избягват региони, в които се чувстват дискриминирани.

Една от съществените разлики между гейовете и лесбийките обаче е бюджетът: докато мъжете с хомосексуална ориентация отделят средно по 1.550 евро за по-дълго пътуване, то лесбийките разполагат средно с 1.277 евро. Това се дължи и на факта, че по принцип жените печелят по-малко от мъжете, а и много лесбийки имат деца, грижите за които изискват средства. Въпреки това, според Михаел Дрешер от рекламна агенция Комюнигейти, туристическият пазар за лесбийките е изключително атрактивен и с голям потенциал.

За разлика от гейовете, лесбийките не се впускат веднага в сексуални авантюри по време на почивката си. Те предпочитат първо да опознаят партньорката си и избягват плоски свалки. Може би и затова сред лесбийките образователните пътувания са често срещани. Мюнхенското туристическо бюро "Лилави пътувания" предлага например почивка в Узбекистан, включваща среща с местни бизнес-дами, по време на която се водят дискусии за ролята на жената в узбекистанското общество.

Исландия - новият Лесбос?

Коренно различни са офертите за парти-пътувания - например екскурзия до най-голямото лесбийско парти в Калифорния, което се провежда в края на март, или до ваканционния лагер между Кил и Любек, в който в средата на април се провежда германски лесбийски фестивал.

Съвсем скоро на пазара може да се появи и една нова дестинация за лесбийки - това обаче зависи от Йохана Сигурдардутир, премиер на Исландия и първата хомосексуална правителствена ръководителка в света. Нейният народ е смятан за особено толерантен. Така че нищо чудно в най-скоро време Исландия да се окаже един от най-големите конкуренти на гръцкия остров Лесбос.