/ Gulliver/Getty Images
Татуировките вече са толкова популярни, че вместо да питате дали имаш такава, въпросът е: колко имаш? В скорошно проучване на Kaosystem от 3 000 анкетирани души само 3% не носят никакви татуировки, докато процентът на хората, които имат повече от 4 или повече от 6, нараства експоненциално през последните две години, съобщава списание „ Ел Конфиденсиал“.

Въпреки нарастващата привързаност към татуировките, смелостта да се направи такава се предшества от редица решения. Можете да сте много ясни по отношение на концепцията, която искате да носите на кожата си, но решението на областта на тялото, където да го направите, зависи не само от това къде ще изглежда най-добре. Чувствителността на района или грижите за него също са много интересни фактори, които трябва да се вземат предвид.

Къде боли най-много?

Както лекарите, така и татуистите са единодушни, че прагът на болката на всеки човек определя дискомфорта по време на татуирането. Часовете, през които са спали през този ден или ако не са яли достатъчно, също могат да повлияят, обясняват от салона за татуировки „Creative Close“, които също говорят за пола като важен фактор. „Жените имат по-голяма толерантност към болката, отколкото мъжете“, признават те.

Според медицинските критерии д-р Фрагосо от „Козметика Беокси“ посочва областите на ставите или костните изпъкналости като тези, при които татуировката може да бъде по-неприятна: „Кожата е по-тънка и нервните окончания имат важно присъствие. Примери за тези области са: глезените, лактите, областта на ребрата, пръстите на ръцете и краката ”.

От друга страна, татуистката Летисия Идалго откроява като най-болезнени областите на ребрата, вътрешните бицепси и стъпалото. Вътрешната зона на китките също е особено чувствителна според татуистите. „Тънката кожа и точки с нервни окончания или много приток на кръв също могат да бъдат зони с по-голяма болка“, уверяват татуистите от „Creative Close“, които също посочват чувствителността на меките части на тялото, където мазнините са склонни да се натрупват. В другата крайност татуировките по крайниците обикновено болят по-малко, отколкото по тялото или централните зони, въпреки че може да има области по крайниците, които болят повече от други, като гънката или вътрешната страна на ръката, задната и вътрешната част на крака , посочват татуистите.

Д-р Фрагосо избягва области, които са не толкова болезнени, колкото непрепоръчителни от медицински критерии: „Препоръчва се да се избягва областта на гръбначния стълб, защото ако има нужда от епидурална анестезия, има доказателства, че мастилата могат да мигрират към централна нервна система"
Не всички области на тялото са еднакви

Въпреки че няма по-добри области от други за правене на татуировка, експертите имат критерии, които не са свързани с болката. Например, ако татуировката се прави в зона, която е твърде изложена на слънце, мастилото ще се влоши по-рано, отколкото в областите, които обикновено са покрити с дрехи. От салона „Creative Close“ подробно описват процеса по следния начин: „Слънцето ще действа като елиминационен лазер, ще обезглави пигмента и постепенно ще накара цветовете да загубят своята интензивност. От друга страна, меланинът, разположен отгоре на всичко, също ще повлияе. Ето защо черните татуировки при хора, които са изложени много на слънце и особено при татуировки, направени преди години, където черното не е било черно, а е много тъмно синьо, в крайна сметка придобиват зеленикав оттенък, резултат от пожълтяването на горната част на кожата. засегнати от меланина и тъмносиньото на татуировката, направена с черно ”.

Освен това кожата на тялото се променя и също се обновява. Областите на тялото, които са по-изложени на триене, са по-чувствителни към влошаване, това е примерът с ръце, лакти, крака, череп. Когато говорят за обновяване на кожата, татуистите се позовават и на по-тънките слоеве на кожата, които се регенерират по-често и които карат пигмента да изчезва малко по малко, „в този случай няма да е толкова загуба на интензивност като изчезване "
Друг важен момент е разликата между кожата на някои области на тялото и други, както отбелязва Мария Фернандес, основател на салона на „Alchemist’s Valley“: „Някои области кървят повече или са много мазни или много твърди. Това затруднява кожата да приеме мастилото достатъчно. В сложни области кожата може да изхвърли много мастило при татуиране или да не го приеме добре “. В последния случай, казва татуистката, неподходящата зона може да направи цвета на татуировката по-светъл, отколкото би трябвало. Крайният резултат от татуировката също ще зависи от избраната област. От друга страна, в много чувствителни области може да се случи обратното, че мастилото се разширява много, правейки линиите по-широки и по-тъмни от желаното.

Според медицинските критерии друг аспект за оценка е именно мастилото. „Цветните мастила са по-препоръчителни от тези с черни тонове поради концентрацията на ароматни трициклични въглеводороди“, обяснява лекарят, който влияе на пътуването, което мастилото прави от нашата дерма, през макрофагите, чиято крайна цел е лимфни възли, „въпреки че няма научни доказателства, които да показват увреждане на здравето поради натрупването на тинктури“.

И ако слънцето е важен фактор, когато става въпрос за запазване на татуировка, тонусът на кожата също е нещо, на което трябва да обърнете внимание. Когато по-тъмната кожа е татуирана, изборът на мастило е от съществено значение, уточняват от „Creative Close“: "Трябва да внимавате с използваните цветове, защото те ще загубят интензивността си почти веднага щом ги сложите."

Въпреки че е само ваша отговорността да изберете областта на тялото, която да татуирате, не забравяйте най-чувствителните зони - меки области, тънка кожа, стави и вътрешна област на крайниците, както и тези, които са най-изложени на слънчевите лъчи. И като задължително правило - никога не забравяйте слънцезащитния крем с 50 фактор./
БГНЕС