/ Istock
Германия е държава, която може да предложи много на своите посетители - от Октоберфест до величествени замъци, музеи и културни мероприятия.

Байройт и Залцбург са двата най-известни фестивални града в света на класическата музика. Всяка година те взаимно се надминават по блясък и съвършенство.

Байройт
Istock

Докато в началото на 2020 г. коронавирусът не потопи света в дълбока криза. А с него и фестивалните градове, пишат Vesti.bg.

Току що гледахме завладяващ документален филм, част от разнообразните продукции на Marquee TV, от ТВ платформата на EON, който проследява това как Байройт и Залцбург се справят с последиците от пандемията.

Залцбург
Istock

Байройт има интересна история, която е свързана със световноизвестния композитор Рихард Вагнер. През 1879 г. Вагнер посещава града, за да представи свои произведения, като започва с "Пръстенът на Нибелунгите" на сцената на небезизвестната през онези години Маркграфска опера (единствената автентична барокова опера в Германия). Освен със своята изящна фасада, операта завладява и с невероятния си интериор, обсипан с изящни позлатени колони, корнизи, полилеи и свещници. Тя обаче се оказва малка, със своите 500 места, за да успее да събере оркестъра и всички изпълнители на Вагнеровите постановки. 

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК.

Така Вагнер се заема да построи в Байройт свой собствен комплекс. А с подкрепата на крал Лудвиг II, успял да привлече и вниманието към оперното изкуство.

Именно така се ражда фестивалът, носещ името на големия композитор. А всяко лято за около пет седмици (през юли и август) в Байройт, за едно от най-големите културни събития в Германия, се събират хиляди почитатели на Вагенр и на оперното изкуство.

Но с началото на извънредното положение, наложено заради COVID-19, културният сектор по целия свят се оказа в нищото и неизвестността. Кината и театрите бяха затворени, а концертите отменени. Toва беше голям удар както за наетите в сферата, така и за обикновените хора.

Залцбург
Istock

Три години по-късно обаче и Байройт, и Залцбург са пълни с хора!

Тълпи изпълват калдъръмените улици в града, в който е роден Моцарт, за да се отправят се към 213 представления в рамките на шест седмици. Докато много институции на класическата музика все още полагат усилия, за да си върнат публиката, Залцбургският фестивал привлича хора от над 75 държави за оперни и театрални представления и концерти.

Как беше намерен начин да се спаси фестивалът и да се ограничат икономическите щети. И какво означава отмяната на Вагнеровия фестивал за Байройт и неговите артисти? Всичко това е разказано във филма "Festival Cities and the Crisis".

Открий магията на изкуството с Marquee TV!

Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.

 
Vesti.bg