Кулинарният туризъм най-популярен през 2007 г.
Кулинарният туризъм най-популярен през 2007 г. / Sofia Photo Agency
Според експерти през този сезон най-популярни сред туристите ще бъдат кулинарните пътешествия за ценителите на добрата кухня, пише вестник "Беларуски новини", цитиран от Travel.ru.

Сред предлаганите от агенциите услуги вече нерядко се срещат не само екскурзии, запознаващи туристите с историята и културата на дадена страна, но и обиколки на най-добрите заведения.

Италианският ски-курорт Вал д`Аоста обяви 2007 за година на кулинарното изкуство, а в менюто на хотелските ресторанти са включени блюда, приготвени по старинни рецепти от Алпийския регион.

Кулинарните пътувания се ползват с популярност и в Перу. Главният туристически офис в столицата Лима предлага на туристите кулинарен маршрут. Обиколката започва от централния градски пазар, където туристите могат да видят над триста сорта картофи и царевица, и да хапнат прясна риба, печена на грил и напръскана със сок от зелен лимон. Следват най-добрите кафенета, а кулминацията на обиколката е посещение в ресторант с национална кухня.

Много популярни сред туристите от Общността на независимите държави (ОНД) са кулинарно-образователните обиколки в малките български градчета. Лидер в кулинарния рейтинг на България е шопската салата с овче сирене. Интересно е, че собствениците на ресторанти не само с удоволствие хранят гостите си, но и с охота им разкриват кулинарни рецепти, пише изданието.