/ iStock/Getty Images
Кучетата с плоски муцуни като булдози и мопсове са два пъти по-застрашени от топлинен удар от другите породи, съобщи в. "Мейл он сънди".

Заради прекаленото селектиране тези породи не могат да се охлаждат. Кучетата не се потят като хората и разчитат на учестеното дишане, за да свалят температурата си. Късата и широка глава обаче намалява ефективността на този процес, установиха експерти от университета Трент в Нотингам и Кралския ветеринарен колеж.

Специалистите са използвали за изследването си данни за почти един милион кучета във Великобритания, взети от ветеринари. От тези пациенти 1200 получили лечение за топлинен удар.

Данните разкриха, че кучетата с плоски муцуни са два пъти по-застрашени от топлинен удар от събратята им с дълги муцуни. Някои породи обаче са изправени пред още по-голям риск. Английският булдог например е 14 пъти по-застрашен от топлинен удар от лабрадора, който е използван като контролна порода. Опасността за френския булдог е шест пъти по-голяма, за дога от Бордо - пет пъти, а за мопса - три пъти.

Заради късия нос кучетата с плоски муцуни могат да генерират повече топлина, когато дишат учестено, вместо да се охлаждат.

Други кучета, като чау-чау и голдън ретривъра са по-застрашени от топлинен удар заради двойната си козина. При чау-чау рискът се увеличава 17 пъти.
БТА