Кучетата имат интелект на 5-месечни бебета
Кучетата имат интелект на 5-месечни бебета / Thinkstock/Getty Images

Екип от университета в Милано, воден от д-р Сара Маршал Пешини установи, че кучетата имат интелект на 5-месечни бебета, пише в. "Дейли мейл".

При детското развитие пеленачетата се научават да наблюдават действията на по-възрастните и правилно да ги интерпретират. Досега този феномен се считаше присъщ единствено на Хомо сапиенса и на някои примати. Но изследването на миланските учени установи, че домашните ни любимци също могат да разпознават поведение, преследващо някакви цели.

По време на тестовете 50 домашни кучета били поставяни в стая с един човек и два предмета. Животните били приучвани да се срещат с определен предмет с определено разположение. Когато човекът започвал да борави с предмета, но променял разположението му, кучето реагирали повече на него, отколкото на нов предмет в старото разположение.

Подобни реакции показват и 5-месечните бебета в процеса на обучението си. Това означава ,че и кучетата знаят къде да гледат и как да реагират на хората, когато ще се случи нещо важно. През същите етапни преминава и всяко бебе. Учените използвали при кучетата същите тестове, на които били подлагани 5-месечните кърмачета.

По време на експериментите кучетата гледали как хората боравят с два различни предмета - глобус и лейка.

Първо хората взаимодействали с глобуса. След това, когато разположението на глобуса и на лейката били разменени, кучетата продължавали да следят онзи предмет, с който си играел човекът, колкото и размени да били правени.

Източник: БТА