Кучета помогнали на хората да изтребят мамутите
Кучета помогнали на хората да изтребят мамутите / Thinkstock/Getty Images

Кучетата изглежда не са били в добри отношения с вълнистите мамути. Резултатите от ново изследване навеждат на мисълта, че кучетата са помагали на древните хора да ловуват мамути до изчезването им от лицето на планетата, съобщи ЮПИ.

Учени отдавна са заинтригувани от откриването на големи гробища на мамути. Макар да се знае, че хора повече от 1 милион години са ловували мамути, гробища на тези животни започнали да се появяват в геоложките пластове, които датират отпреди едва 15 000 - 45 000 години.

Освен това гробищата на мамути от тази епоха са много. Каква е причината за това?

"Една от загадките, свързани с въпросните обекти, е как толкова много мамути са били убити със съществуващите по онова време оръжия", заяви Емерита Пат Шипман от университета на Пенсилвания.

Оказа се, че отговорът на поставения от нея и колегите й въпрос е свързан с кучета.

"Кучета са помагали на ловците да намерят по-бързо и по-често плячка", поясни Шипман. "Кучета обграждали едрото животно и го принуждавали да стои на място, като лаели и от време на време го нападали, докато ловците не се намесят. Това допринасяло значително за успешния лов".

Тя увери, че са нужни допълнителни изследвания, но че археолози са открили кости от едри кучета в гробища на мамути. "Ако кости от повече от тези подобни на днешните кучета животни бъдат намерени в гробища с необичайно голям брой умрели мамути и вълци, ако кучетата са били едри и храната им се е различавала от тази на вълците, ще можем да потвърдим, че кучето действително е най-добрият приятел на човека", отбеляза Шипман.

Резултатите от изследването са публикувани в Quaternary International.

Източник: БТА