Кубинец сбъдна мечтата си на 105 години
Кубинец сбъдна мечтата си на 105 години / netinfo
На 105-годишна възраст кубинецът Хосе "Ел Ниньо" Темпрана осъществи своята мечта – да стане американски гражданин, съобщава БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Той е прекарал затворен в Куба 30 години от живота си, а след това става изгнаник в САЩ. Старият рибар е убеден, че ще надживее президента Кастро. „Той далеч не е в толкова добро здраве като мен, трудно му е да говори", подчерта Темпрана по адрес на Кастро. Гордият кубинец заедно с други 150 души стана гражданин на САЩ и даде клетва за вярност, обещавайки да носи оръжие, за да защитава САЩ, ако се наложи.

Роденият през 1901 г. Хосе "Ел Ниньо" Темпрана е живял през първите си 30 години с политиката на известната поправка Плат, която превръща острова във фактически американски протекторат при формално запазване на кубинската независимост. След революцията през 1959 г., която довежда Кастро на власт, той участва в заговор за сваляне на комунистическия режим. След предателство той и тримата му синове са заловени и той прекарва 18 години зад решетките, а следващите 12 – под домашен арест. След изтичане на присъдата получава статут на бежанец в САЩ и това му позволява да имигрира в Маями.

Сега той живее там и в крайна сметка мечтата му се сбъдва и той получава бленуваното американско гражданство. Преди три години жена му е починала и сега той се чувства сам нощем. Сега Хосе "Ел Ниньо" Темпрана има нова мечта – да си намери жена, както казва самият той, намигайки закачливо на младите момичета, присъстващи на церемонията за получаване на гражданство.