/ Gulliver/Getty Images
Учени са кръстили новооткрити видове паразитни оси на британския актьор Идрис Елба, съобщи ЮПИ.

Видовете Idris elba, намерени в централната част на Мексико, могат да са от полза за фермерите, тъй като паразитират в инвазивен вид миризливки, наречени Bagrada hilaris, които нанасят сериозни поражения на кръстоцветни зеленчуци.

Новооткритите видове са описани в сп. "Journal of Hymenoptera Research".

Актьорът Идрис Елба се ожени (СНИМКИ)

Секси тройка: Дуейн Джонсън, Джейсън Стейтъм и Идрис Елба заедно на премиера
Gulliver/Getty Images

Първото описание на рода Idris датира от 1856 г. Понастоящем той включва над 300 вида.

Паразитните оси първоначално са ловували паяци, но впоследствие са започнали да снасят яйца в ларвите на инвазивните миризливки.

Идрис Елба най-сексапилният мъж за 2018 година (СНИМКИ)Вредителите Bagrada hilaris нанасят поражения на 74 растителни вида в Индия, Южна Европа, Южна Азия и Близкия изток, сред които кръстоцветни зеленчуци - зеле, кейл, карфиол, броколи, брюкселско зеле. През последните десетилетия има документирани случаи в САЩ и Мексико. Учените смятат, че осите, кръстени на Идрис Елба, могат да бъдат използвани за контрол на вредителите.От публикацията не става ясно защо паразитните оси - защитници на редица насаждения, са наречени точно на Идрис Елба. Допуска се, че е заради асоциацията с Хеймдал - пазителя на Асгард, в чийто образ се превъплъти британският актьор във филмите от поредицата "Тор".

Идрис Елба
Gulliver/Getty Images

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА