Кръщават буболечки с помощта на телефонен указател
Кръщават буболечки с помощта на телефонен указател / снимка: sxc.hu

Германски учени откриха над 100 нови вида бръмбари в Нова Гвинея и решиха да ги кръстят с имена, взети от телефонния справочник, съобщава "Лайф Сайънс", цитирани от ИТАР-ТАСС.

Големият брой неизвестни на науката бръмбари от рода Trigonopterus бяха открити от група изследователи от музея по естествена история в град Карлсруе по време на тяхното пътешествие в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Когато трябвало да ги кръстят, те се оказали в задънена улица. Никой от учените не можел да измисли толкова много подходящи имена. Ситуацията се разрешила, когато в ръцете на един от тях се оказал обикновен телефонен указател, предава БГНЕС.

Учените заимствали от там имена. Един от бръмбарите получил наименованието Тригоноптерус мореаорум, тъй като в региона името "Морея" било много популярно.

Изследователите признават, че този подход им е спестил много време. "Благодарение на новия метод на класификация ние можем да запознаем света с нашите открития толкова бързо", заяви Александър Ридъл.

Практиката да се кръщават нови видове с човешки имена не е нова. Неотдавна паяк беше кръстен на американския президент Барак Обама.