Кристо завърши Плаващите кейове (СНИМКИ)
Кристо завърши Плаващите кейове (СНИМКИ) / БГНЕС

Творецът Кристо завърши новия си творчески проект "Плаващите кейове" и го представи пред журналисти от медии от целия свят, пише италианският в. "Република".

Проектът свързва италианския град Сулцано, на брега на северното италианско езеро Изео, с големия остров Монте Изола, който е насред езерото, чрез плаващи пътеки, по които хората ще могат да се разхождат свободно и безплатно от 18 юни до 3 юли.

Ходенето по вода става възможно (ВИДЕО/СНИМКИ)

Плаващите кейове из езерото Изео са с обща дължина от 3 километра. Те водят от Сулцано до Монте Изола, после преминават покрай крайбрежието на Монте Изола и отвеждат посетителите до островчето Сан Паоло, което е частна собственост и което ще може да се види само отвън, тъй като плаващите пътеки го заобикалят.

Плаващите кейове са широки 16 метра и високи приблизително около 35 сантиметра. Те са съставени от 220 000 полиетиленови кубове с висока плътност, сглобени като мозайка помежду си. Последният етап беше полагането върху тях на 100 000 квадратни метра жълто-оранжев плат. С този плат освен платформите са "опаковани" и 1,5 километра от пешеходните улици в Сулцано и в град Пескиера Маргальо на остров Монте Изола.

Проектът на българския творец е финансирано изцяло от него. Той е най-очакваното събитие в Италия за годината, пише в. "Република". Очаква се проектът да привлече един милион туристи от Италия и от света, допълва в. "Кориере дела сера". Заради него северната италианска компания Тренорд увеличи влаковете по линията Бреша-Изео-Едоло, която води до Сулцано, както и влаковете до град Бреша, откъдето пътниците се прехвърлят за влаковете по линията за Сулцано.Твърди се, че сред видните личности, които може да се разходят по кейовете на Кристо, ще бъдат Леонардо ди Каприо, Брад Пит и Матео Ренци, пише в. "Кориере дела сера."

Официалното откриване на "Плаващите кейове" е на 18 юни. Днес представители на медии от целия свят се разходиха по кейовете в компанията на Кристо.

Източник: БТА