Криптата на Елвис Пресли изтеглена от търг
Криптата на Елвис Пресли изтеглена от търг / снимка: БГНЕС, архив

Криптата, в която за първи път бил положен Елвис Пресли, беше изтеглена от търг в Лос Анджелис след призивите тя да бъде запазена като светилище, предава Би Би Си.

Над 10 000 почитатели на краля на рока подписаха петиция срещу продажбата на криптата в гробището Форест Хил в Мемфис, щата Тенеси.

Аукционна къща "Джулиънс Оукшън" съобщи, че няма да продава криптата, докато гробището "не създаде план, който най-добре да отговаря на интересите на почитателите и същевременно да уважава и защитава паметта на Елвис".

Криптата е празна от 1977 г. Пресли бил погребан за два месеца в нея до майка си Гладис, след което бил повторно погребан в имението си Грейсланд, предава БГНЕС. "Можете ли да си представите да посетите криптата и да прекарате известно време в мълчание, докато неизвестен човек е погребан там? Ако криптата продължи да бъде достъпна за почитатели, точно това ще се случи", написаха феновете на звездата на сайта Elvis Matters.

На търга трябваше да бъде предложена криптата, правото за отваряне и затваряне на свода за погребение, мемориална служба и използването на параклиса на гробището Форест Хил. Наддаването трябваше да започне от 100 000 долара. Търгът трябваше да се състои в неделя.

Почитателите обаче можеха да купят други вещи на Елвис, сред които личния му телефон, медальон и рентгенова снимка на контузия от тренировка по карате.