Крикор Азарян с почетен Икар
Крикор Азарян с почетен Икар / снимкa: Sofia Photo Agency, архив
Крикор Азарян с почетен "Икар"
25084
Крикор Азарян с почетен "Икар"
  • Крикор Азарян с почетен "Икар"

За режисьора Крикор Азарян ще е почетният "Икар" на Съюза на артистите в България. Наградата ще бъде връчена на 27 март на церемония в Народния театър "Иван Вазов". Покойният Азарян ще е първият носител на отличието за чест и достойнство на Съюза. Председателят му Христо Мутафчиев обяви номинациите за едни от най-престижните ни театрални награди, които традиционно се раздават на Международния ден на театъра.

Между "Гълъбът", "Островът на съкровищата" и "Четири стаи" ще бъде избрано най-доброто представление на годината. За наградата за режисура ще се състезават Галин Стоев, Маргарита Младенова и Иван Добчев и Николай Ламбрев.

"Икар" за главна женска роля ще получи или Ивана Папазова, или Лидия Инджова, или Мария Сапунджиева. При мъжете номинирани са Деян Донков за участието си във "Вишнева градина", Михаил Билалов за "Козата, или коя е Силвия?" и Христо Петков за ролите си в "Сънят на Гогол". Награди ще бъдат връчени в още осем категории.

Водещи на церемонията по раздаването на отличията ще бъдат Христо Мутафчиев и Валентин Танев.

Всички спектакли, които са номинирани за "Икар" и са продукция на театри от страната, ще бъдат представени на софийска публика в рамките на традиционния Софийски театрален салон. Представленията ще се играят в театър "София" от 18 до 26 март.