Крепост от епохата преди инките открита в перуанската джунгла
Крепост от епохата преди инките открита в перуанската джунгла / БГНЕС

Екип археолози съобщи за откриването на укрепена цитадела в джунглите на Амазонка в Североизточно Перу, която вероятно е построена още преди епохата на инките, предаде АФП.

Главната група постройки съдържа кръгли каменни къщи, скрити от джунглата, заемащи площ от 5 хектара, съобщи археологът Бенедикт Перес. Селището е разположено над пропаст, която да му осигурява допълнителна защита, а стените са покрити с каменни картини. Точно до тях се намират широки платформи, които вероятно са използвани за смилане на семена и диви растения за храна или лекарства. Крепостта се намира в провинция Уткубамба, информира БГНЕС.

Областта, на около 800 км североизточно от столицата Лима, е известна с красивите си изолирани природни обекти. В нея вероятно са живели хора от цивилизацията Чачапояс, които предшестват възхода на инките с около 1000 години. Чачапояс, известни като „народът на облачната гора“, са построили известната крепост Келап, която се сравнява по размер с Мачу Пикчу, построена столетия по-късно от инките.