Краставица вместо виагра
Краставица вместо виагра / ThinkStock/Getty Images

Краставицата действа като естествена виагра и може да предложи алтернативно разрешение на проблема с еректилна дисфункция при мъжете, твърдят британски експерти, цитирани от в. "Дейли експрес".

Според специалистите краставицата съдържа вещество, което може да стимулира притока на кръв към мъжкия полов орган.

Еректилната дисфункция, известна също като импотентност, се характеризира с неспособност да се получава и задържа ерекция. Състоянието е често срещано, като обикновено засяга по-възрастните мъже.

Британец пусна на пазара наденички с естествена виагра

Съществуват редица причини за еректилна дисфункция. Сред тях е стесняването на кръвоносните съдове - проблем, който обикновено се свързва с диабет, висок холестерол и високо кръвно налягане. И макар да има начини за справяне с проблема - например отслабване или предписване на статини, на мъжете често се препоръчва използването на виагра.

Експерти по хранене обаче твърдят, че с подобен успех, без съпътстващите виаграта странични ефекти, могат да се използват храни като краставицата, които са богати на цитрулин.

Вижте кой витамин помага при проблеми с ерекцията

"Аминокиселината цитрулин в храните и добавките може да помогне при еректилна дисфункция. В тялото тя се преобразува в друга аминокиселина, аргинин, която на свой ред се трансформира в азотен оксид. Азотният оксид допринася за отпускане на кръвоносните съдове и стимулира притока на кръв, в това число и към гениталиите", обяснява британската нутриционистка Шона Уилкинсън.

Кой е идеалният размер на мъжкото достойнство според жените

В изследване с 24 мъже с лека еректилна дисфункция половината от тях са съобщили за подобряване на състоянието след едномесечен прием на цитрулинови добавки.

Източник: БТА