Кралските събития, които белязаха 2014 година
Кралските събития, които белязаха 2014 година / Guliver/Getty Images

Абдикацията на испанския крал Хуан Карлос и възкачването на принц Фелипе на престола бяха събитията, които белязаха 2014 година в Испания.

През юни, след като в продължение на 39 години бе крал на Испания, Хуан Карлос се отказа от престола в полза на сина си принц Фелипе. В обръщение по телевизията той обясни решението си с желанието да даде тласък на обновлението на монархията.

Така той се превърна в поредния европейски монарх, решил да се "пенсионира". Началото на тази тенденция бе поставена миналата година от холандската кралица Беатрикс, последвана от белгийския крал Албер Втори.

На 19 юни новият крал на Испания Фелипе Шести положи клетва пред двете камари на испанския парламент и се възкачи на престола на 46-годишна възраст.

Висок близо два метра, със сини очи и кестенява коса, елегантен, въплъщаващ облика на човек, който е едновременно модерен и се доближава до съвременния обикновен испанец, Фелипе спечели сърцата на своите поданици, когато сключи брак с Летисия Ортис Рокасолано.

Родена в семейство от средната класа, тя вече е разведена и на 30 години, когато се запознава с принца. Зад гърба си има успешна кариера на журналист, много е образована и отговорна.

Кралските събития които белязаха 2014 година
netinfo
"Жена със стоманени нерви", невероятна перфекционистка, както я характеризират бившите й колеги, но наред с това съвременна испанка, на която не са чужди рок концертите, спектаклите на алтернативни театрални компании, излизанията с приятелки. Принцесата на Астурия прие новата си роля на кралица облечена в блестящо бяло, горда и развълнувана - една истинска модерна коронована особа.

След като през последните години кралският дворец в Испания беше разтърсен от скандали, Фелипе Шести побърза още с първите си мерки да възстанови разклатеното доверие в монархията. Сметките на испанския кралски дворец ще бъдат подлагани на външни проверки, а резултатите ще стават публично достояние - гласяха някои от първите разпоредби на новия крал на Испания. Те включваха още планове за нов кодекс за добро поведение, забрана членовете на кралското семейство да работят за частни фирми и по-строг контрол върху получаването на подаръци от кралското семейство.

Кралските събития които белязаха 2014 година
netinfo
С възкачването на баща й на престола 8-годишната Леонор де Бурбон, голямата дъщеря на Фелипе Шести, стана най-младата престолонаследничка в Европа и се превърна от инфанта в принцеса на Астурия. На 2 май тя направи и първата си публична поява, застанала права със сестра си до баща им по време на военна церемония. Разбира се, съществува възможност, ако кралица Летисия роди син, той да наследи трона на бащата си, но засега това е само в сферата на теориите.

Не така стоят нещата с Княжество Монако, където с нетърпение очакват до края на годината на бял свят да се появят близнаците на принц Албер Втори и съпругата му принцеса Шарлен. От кралския двор съобщиха, че в чест на раждането ще прозвучат по 21 салюта за всяко бебе.

Албер Втори и южноафриканската олимпийска шампионка по плуване са официално женени от 2 юли 2011, когато сключиха брак на бляскава церемония в почетната зала на княжеския дворец пред очите на 800 високопоставени гости и многобройни телевизионни зрители.

Кралските събития които белязаха 2014 година
netinfo
Монархът вече е баща на две извънбрачни деца, които е признал. Статутът им на незаконно родени обаче не им позволява да претендират за престола на княжеството. Така, детето, което ще се роди от брака му с Шарлен, ще бъде негов законен наследник. С близнаци нещата се усложняват, защото две деца се появяват на бял свят по едно и също време. Тогава би трябвало да влезе в сила правото на старшинство. Според конституцията на Монако властта се предава в съгласие със закона за първородната рожба, давайки предимство на тази от мъжки пол. Ако принцесата роди момче и момиче, изборът е лесен: за наследник ще бъде посочено момчето.

Ако обаче Шарлен роди две момчета или две момичета, нещата ще станат по-сложни, заради невъзможността да бъде приложен законът за първородното дете. По принцип се смята, че бебето, което излиза второ от утробата на майката, е заченато първо. Днес обаче редът на раждане определя ранга.

Ако принцесата роди с цезарово сечение, изборът на наследник ще бъде оставен в арбитърските ръце на хирурга.

Във Великобритания нямат съмнения за това кой ще седне един ден на престола. Престолонаследник е принц Чарлз, след него е първородният му син принц Уилям, а след него се нарежда малкият принц Джордж. В страната обаче също с нетърпение ще очакват раждането на бебе в кралското семейство - появата на бял свят на второто дете на херцозите на Кеймбридж. Събитието е насрочено за април.

Кралските събития които белязаха 2014 година
netinfo
През 2014 година принц Джордж, правнукът на британската кралица Елизабет Втора, направи първата си задгранична визита. Посети от 7 до 25 април Нова Зеландия и Австралия. Преди това той се беше появявал само два пъти на публично място - в деня след раждането си и за кръщенето си миналата година.

В Уелингтън по време на първия си обществен ангажимент малкият Джордж, облечен в синьо гащеризонче, предизвика фурор като попълзя с 10 бебета в губернаторската резиденция. "Появата на принц Джордж припомня онова, което прави монархията толкова трайно популярна: нейната човечност", писа тогава британски вестник. А анкета сред британците показа, че раждането на малкия принц е подобрила имиджа на кралското семейство. Поне според 50 на сто от запитаните.

Кралските събития които белязаха 2014 година
netinfo
Визитата на 8-месечното бебе накара новозеландците да се чудят какъв тип подаръци са достойни за толкова малък принц. В крайна сметка надделяха книжките с картинки и синьото мече. Надали родителите на Джордж са имали големи колебания за това какво да подарят на сина си за първия му рожден ден на 22 юли. За подаръците им не писаха нищо, но се разбра, че ще има класически рожден ден - с торта, приготвена от мама, и домашно тържество с прабабата, кралица Елизабет Втора.

През декември херцозите на Кеймбридж ще посетят САЩ. Малкият Джордж обаче няма да е с родителите си, а ще си остане у дома.

Източник: БТА