/ БТА
Кралски артефакти – седем на брой, заграбени преди 150 години от британски колониални сили от древното кралство Асанте в Гана и съхранявани от музей на САЩ, бяха върнати и представени на кралството в четвъртък, съобщи АП.

БТА

Артефактите са заграбени от колонизираната от британците Гана през XIX в., преди да бъдат прехвърлени в музея „Фаулър“ към Университета на Калифорния в Лос Анджелис през 60-те години на XX в.

БТА

Те включват метличка от опашка на слон, орнаментален стол, изработен от дърво, кожа и желязо, две златни украшения за стол, златна огърлица и две гривни.

Ние сме тук...защото белият човек дойде в Асантеман, за да го разграби и унищожи“, каза Отумфуо Осей Туту, крал на кралство Асанте в най-големия ганайски град Кумаси, на церемонията по представянето, която донесе радост и облекчение на кралството.

БТА

След десетилетия на съпротива от страна на европейските и западните правителства и музеи, усилията на африканските страни да репатрират откраднати артефакти дават резултат и ценните експонати се връщат все по-често. Активистите обаче твърдят, че хиляди други все още са недостъпни.

БТА

Христо Кьосев, БТА