Кралица Елизабет Втора и принц Филип
Кралица Елизабет Втора и принц Филип / Gulliver/Getty Images

По случай днешния 95-и рожден ден на принц Филип и началото на тридневните чествания за 90-ия юбилей на кралица Елизабет Втора, от Бъкингамския дворец разпространиха официален портрет на съпружеската двойка, съобщиха Ройтерс, Асошиейтед прес и в. "Дейли експрес".

Принц Джордж с широка усмивка до прабаба Елизабет Втора (СНИМКИ)

Портретът е шестият и последен от серия, заснета от известната американска фотографка на знаменитости Ани Лейбовиц в замъка Уиндзор непосредствено след великденските празници.

Портретната фотография в меки тонове и розов акцент показва дискретно усмихнатите кралица Елизабет Втора и принц Филип. Нейно Величество носи жилетка в бледорозово със златни копчета, съчетана с риза на розови и бели райета. В бледорозов цвят са също ризата и квадратната кърпичка в джоба на светлокафявото сако на херцога на Единбург.

Ани Лейбовиц: Кралицата е малко дръпната и раздразнителна

Във Великобритания днес започват официалните тридневни тържества, свързани с рождения ден на кралица Елизабет Втора.

Кралица Елизабет и съпругът й отбелязват рождените си дни с портрет в розово
netinfo
Своето реално деветдесетилетие Нейно Величество отбеляза на 21 април, а юбилейната концертна програма по този повод се състоя в Уиндзорския дворец от 12 до 15 май.

Защо е избран месец юни за тези поредни чествания?

Всяка страна от Общността на нациите, която е признала Елизабет Втора за свой монарх, установява собствени срокове за отпразнуването на официалния й рожден ден. По правило тези дни са свързани с хубавото време. Във Великобритания, от 1974 година насам, този ден се пада в събота в периода между 11 и 17 юни. Като и тук се отчитат метеорологичните условия - вероятността да валят дъждове в този промеждутък е доста малка.

Ето какво е правила кралица Елизабет Втора на вашата възраст

По правило празненствата, свързани с официалния рожден ден на монарха, траят един ден и се ограничават до парад на конната гвардия и до преминаването на кралската карета по булевард "Дъ Мол", главната улица в имперската част на Лондон. Но този път, тъй като става дума за честването на 90-годишен юбилей, тържествата ще продължат три дни.

Днес единственото планирано мероприятие ще бъде благодарствения молебен за здравето на Елизабет Втора, който ще бъде отслужен в лондонската катедрала "Свети Павел". На него ще присъства само тесен кръг от лица, а службата ще бъде излъчена по телевизията.

Кралица Елизабет отпразнува юбилея си с бляскаво конно шоу (ВИДЕО)

На втория ден от тържествата, на 11 юни, ще се отпразнува номинално официалният рожден ден на Нейно Величество. Тя ще присъства на парадния плац на Кралската конна гвардия, разположен в източната част на парка "Сейнт Джеймс", където се провежда традиционният парад на гвардейците. След това кралицата, под погледите на хиляди свои поданици, ще премине с карета по булеварда "Дъ Мол" до Бъкингамския дворец. От балкона на своята лондонска резиденция тя ще приветства събралото се множество. Там ще я очакват и останалите членове на кралското семейство, с които ще наблюдава демонстрационен полет на самолети на британските ВВС.

Вижте кралица Елизабет Втора като момиче

За третия ден от тържествата е предвиден пикник на парадния булевард "Дъ Мол", съединяващ площада "Трафалгар" с Бъкингамския дворец. В него ще се включат 10 хиляди гости, които ще отпразнуват 90-ия рожден ден на кралица Елизабет Втора. Тя ще се присъедини към тържествата, като креслата за Нейно Величество и за съпруга й ще бъдат установени на специална платформа в близост до паметника на кралица Виктория.

БТА