Крал Ричард III е умрял болезнено на бойното поле
Крал Ричард III е умрял болезнено на бойното поле / Guliver/Getty Images

Английският крал Ричард Трети може би е загубил кралството си заради кон, информира Асошиейтед прес.

Кралят е получил дузина рани на бойното поле, но фаталните удари вероятно дошли, след като трябвало да остави коня си, според нов доклад.

От откриването на скелета на краля, живял през 15 век, под паркинг в Централна Англия през 2012 година, учени проведоха множество изследвания, включително на изкривения му гръб, заради който Шекспир го описва като гърбав. При най-новото изследване, публикувано днес в списание Lancet, учените са използвали компютърно сканиране и други методи, за да анализират раните по кралските останки.

"Ричард вероятно е страдал от много силни болки на края", казва Сара Хейнсуърт, която е сред авторите на изследването. Според нея кралят най-вероятно е бил атакуван от множество нападатели, след като бил свален от коня си, който бил убит в движение.

По скелета на Ричард има доказателства за 11 наранявания, причинени от оръжия като кинжали, саби и дълъг метален прът с брадва и кука, използван за сваляне на рицари от конете им. "Средновековната битка е била кървава и брутална", отбелязва Хейнсуърт, посочвайки, че според едно от нараняванията на черепа главата на владетеля е била пронизана със сабя.

Деветте рани на главата доказват, че кралят е загубил или свалил шлема си в битката край Босуърт срещу Хенри Тюдор на 22 август 1485 година. Ричард Трети е последният английски монарх, загинал в битка.

Важно е, че по скелета няма свидетелство за опити за обезобразяване на тялото, отбелязва друг учен. Раните по скелета на Ричард съвпадат с историческите сведения, според които той се е бил до самия край, посочва Хейнсуърт.

"Това не ни казва нищо за това какъв крал е бил или за спорните теории около племенниците му", казва тя предвид слуховете, че кралят е убил двамата си малолетни племенници заради трона.

"Каквото и да мислят хората за него, той бе се е бил храбро до смъртта си", заключава тя.

Източник: БТА