Крадци ползват Google Earth за обири на църкви
Крадци ползват Google Earth за обири на църкви / снимки: sxc.hu

Крадци във Великобритания използват популярната услуга Google Earth за набелязване на покриви на сгради на Англиканската църква, които да отмъкват и продават на доходния пазар за метали в страната, заяви говорител на църквата.

Около 8 000 застрахователни иска са били подадени за откраднат метал на обща стойност около 36 милиона долара през последните 3 години. В много от случаите църквите са поставяли нови покриви, които отново са били мишена за престъпниците, в един от случаите 14 пъти, посочва БГНЕС.

Много от 16-те хиляди църкви са включени в списък, което им осигурява планирана защита като сгради с историческа стойност, които са на възраст стотици години.

Оловото в момента се продава срещу близо 2 400 долара за тон на пазара на метали - значително повишение от предишните под 900 долара в края на 2008 година. Министърът за превенция на престъпността Джеймс Брокеншър заяви, че правителството и полицията възприемат сериозно кражбата на метали.

Независимо от това усещането на засегнатите конгрегации е, че органите на реда не правят достатъчно, за да предотвратяват подобен тип престъпления.