/ Gulliver/Getty Images
Около 200 000 вече са представили кандидатурите си в интернет за гражданство
Асгардия, самопровъзгласила се за първата космическа нация в света, избра свой президент във Виена и обещава на бъдещите си граждани да изведе в орбита държава, в която се живее в мир и хармония, предаде АФП.
 

Церемонията събра около 200 души в бившия императорски дворец Хофбург. Знаме, химн, конституция - руският компютърен инженер и бизнесмен Игор Ашурбейли не е оставил нищо на случайността, за да осъществи проекта си, кръстен Асгардия, на град от скандинавската митология.
 
Ашурбейли иска да предложи "философска, юридическа, научна и техническа рамка, за да предостави на всички народи на планетата равен достъп до космоса". Според бизнесмена около 200 000 души в целия свят вече са представили кандидатурите си в интернет, за да станат граждани на Асгардия.
 
"Всяка история на цивилизация на Земята е доказала, че човечеството е въвлечено в непрекъсната спирала от кръвопролитни войни, битки за територии и природни ресурси", заяви ръководителят на Асгардия в речта си пред парламентаристите на космическата нация.

"Събирайки се около Асгардия, прогресивната част от човечеството може да предложи алтернатива на цивилизацията на Земята посредством замяна на геополитиката с космическа политика", допълни той.
 
Бившият английски депутат Лембит Опик бе избран за председател на парламента. Асгардия възнамерява скоро да се сдобие с Министерски съвет, администрация, Централна банка за бъдещата си крипто валута, поясни президентът.
 
Изстрелването миналата година на първия спътник на Асгардия в космоса би трябвало да бъде последвано от извеждане на други спътници в орбита, предоставящи цифрови услуги на гражданите й.

Досега Ашурбейли е финансирал проекта със собствени средства и частни дарения. В бъдеще жителите на Асгардия ще трябва да плащат годишна такса за гражданство от 100 евро.
 
БТА