Зъболекар разкри кои храни е по-добре да не се ядат, за да запазим здравата си усмивка за дълго.
Някои храни и напитки могат да повлияят на състоянието на зъбите и да допринесат за образуването на плака и появата на други стоматологични проблеми.
Важно е обаче да разберете, че не трябва да разделяте храната на "добра" и "лоша". Стоматологичните проблеми се причиняват не толкова от специфични храни, колкото от прекомерната им консумация. Можете да се наслаждавате на различни храни и напитки, ако го правите умерено, подчертава Игор Блумкин - зъболекар и хирург-имплантолог
Кисели и желирани бонбони
Известно е, че сладкишите не са от полза за устната кухина, но киселите бонбони са особена заплаха. Техният състав включва няколко вида киселини, което увеличава вредното им въздействие върху зъбите. Освен това лепкавата им текстура им позволява да останат на зъбите си за по-дълго, което увеличава риска от развитие на кариес. Ако искате да се поглезите сладко, по-добре е да дадете предпочитание на парче тъмен шоколад.
Газирани напитки
Газираните напитки не са най-полезният избор за здраве и това е известно на мнозина, въпреки рекламните обещания за "диетични" опции. Съставът на газираните напитки включва голямо количество захар и киселини, комбинацията от които е изключително разрушителна за емайла. Това поврежда зъбите и води до кариеси.
Заменете тези напитки с неподсладени алтернативи, като вода, чай или накисване през тръбата за минимален контакт със зъбите.
Алкохол
Алкохолът причинява сухота в устата. Намаляването на производството на слюнка може да повлияе неблагоприятно на здравето на зъбите, тъй като тя почиства от плака, намалява киселинността и насища с минерали. В допълнение, употребата на алкохол може да допринесе за образуването на язви и нарушаване на нормалната микрофлора, което увеличава риска от инфекции и възпалителни процеси. Препоръчва се да се ограничи консумацията на алкохолни напитки.
Цитрусови плодове
Портокалите, грейпфрутите и лимоните са не само вкусни плодове, но и богат източник на витамин С. Въпреки това, поради високото съдържание на киселина, те могат да повлияят неблагоприятно на зъбния емайл, увеличавайки риска от кариес. Ето защо, тези плодове са по-добре да се ядат умерено и по време на хранене.
Сушени плодове
Сушените плодове могат да изглеждат като здравословно похапване, но тези кайсии, смокини и стафиди, съдържат много захар, а също и лесно се блудстват и се забиват в интердентални интервали, създавайки идеална среда за размножаване на бактериите. Ако харесвате сушени плодове, след като ги ядете, използвайте конеца и изплакнете устата си с вода, препоръчва стоматологът.
Тестени продукти
Хлябът е важна храна, но някои от тестените изделя съдържат много нишесте, което се превръща в захар. Това може да доведе до образуване на подбудилка на маса, способна да се забие в междузъбните интервали и по този начин да увеличи риска от развитие на кариес.
За да намалите вероятността от такива проблеми, изберете пълнозърнести продукти. Те съдържат по-малко добавени захари и са по-бавни за разграждане, което ги прави по-полезни за здравето на устата.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня