Кондолиза Райс свири в Бъкингамския дворец
Кондолиза Райс свири в Бъкингамския дворец / БГНЕС

Американският държавен секретар Кондолиза Райс, която е на официално посещение в Лондон, седна на пианото в Бъкингамския дворец за малък импровизиран концерт в чест на кралица Елизабет Втора, съобщиха от дворцовата управа. Райс, която е добра пианистка и която още от дете е получила обучение на професионално ниво, свири Брамс под акомпанимента на съпругата на британския външен министър Дейвид Милибанд, Луиз и трима членове на Лондонския симфоничен оркестър, съобщава АФП.

Американският държавен секретар е изразила желание да свири в Бъкингамския дворец и кралицата й предложила това да стане в Музикалната зала, каза говорител на двореца. Елизабет Втора присъствала на част от концерта и след това подарила на Райс запис.

Това не е първият случай, в който тя свири пред публика заедно с големи имена – изпълнители на класическа музика като виолончелиста от китайско-американски произход Йо-Йо Ма.

Самото собствено име на американския външен министър Кондолиза е измислено от майка й, която е преподавателка по музика и идва от музикалния термин "con dolcezza" (с нежност), който се използва в класическата музика, пояснява БГНЕС.