Кончита Вурст засенчи Бил Клинтън и Рики Мартин на Бала на живота
Кончита Вурст засенчи Бил Клинтън и Рики Мартин на Бала на живота / снимка: Guliver/Getty Images

Кончита Вурст, победителят на тазгодишния конкурс на Евровизия, стана централната фигура на Бала на живота, най-голямото в Европа благотворително събитие, състояло се снощи във Виена, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес. Вурст засенчи такива видни гости на бала като бившия президент Бил Клинтън, актрисата Линдзи Лоън, дизайнерката Вивиан Уестуд, певеца Рики Мартин и актрисата Марша Крос от сериала "Отчаяни съпруги".

Най-голямата проява в Европа в подкрепа на ХИВ позитивни и болни от СПИН тази година мина под девиза "Бори се срещу СПИН и се радвай на живота". Той е препратка към творчеството на Йеронимус Бош и триптиха му "Градината на земните наслади", чиято централна част е посветена на греха на сладострастието, а двете странични - на Еденската градина (Рая) и Ада.

Брадата "драг куин" (drag queen) обра овациите на гостите на бала с песента си "Издигни се като феникс", донесла й и наградата на песенния конкурс. В залата имаше толкова много екстравагантни тоалети, щедро обсипани с пайети, толкова много шраусови пера и привличащи погледите шапки, че бившият американски президент Бил Клинтън, който бе с класически черен костюм, се пошегува, откривайки бала, че се чувства "доста зле облечен".

Миналата година Балът на живота събра около 2,4 милиона евро, голяма част от които бяха дарени за инициативата на Клинтън "Достъп до здравеопазване", занимаваща се с лечение на ХИВ инфекции при деца.

Източник: БТА