Концертите Live Earth пред екопредизвикателства
Концертите Live Earth пред екопредизвикателства / netinfo

Концертите от поредицата Live Earth си поставят за цел борбата с глобалното затопляне, но преди това трябва да се справят с едно друго екопредизвикателство – планините от боклук и хилядите тонове вредни газове, които концертите ще причинят.

„Искаме да създадем нови стандарти в справянето с боклуците и рециклирането”, заяви Джон Рего, екологичен съветник на организаторите на осемте концерта. Според него Live Earth трябва да бъде пример и да убеди хората да променят начина си на живот, за да се справят с „кризата в климата".

С тази цел електричеството за концертите ще се доставя от обновяеми източници като биодизел. Вредните газове, които ще бъдат изхвърлени в атмосферата от самолетите на звездите или от превозните средства на публиката, ще бъдат компенсирани с инвестиции във възобновяемите енергийни източници и запазването на горите, допълва БГНЕС.

Освен това организаторите ще се опитат да намалят употребата на пластмасови чаши и картонени кутии. В Лондон, например, те ще бъдат изработени от ядивно нишесте, а билетите за концерта в Хамбург включват 0,3 евро такса за абсорбиране на вредните газове. Най-голямото почистване ще е в Рио де Жанейро, където се очаква милиони да гледат концерта на плажа Копакабана. Там 200 души ще раздават чанти, за да подтикнат публиката да събира бирените кутийки, чашите и другия боклук в тях, за да го изхвърли след това в кофите за боклук.

Live Earth ще се проведе в осем града в света на 7 юли.