Комунисти поискаха Сталин да бъде обявен за светец
Комунисти поискаха Сталин да бъде обявен за светец / снимкa: БГНЕС
Комунистите от Санкт Петербург поискаха от руската църква съветският комунистически диктатор Йосиф Висарионович Джугашвили - Сталин да бъде обявен за светец, съобщи БГНЕС.

Местните комунисти смятат, че Сталин "е най-великата историческа личност на Русия, която е отблъснала окупаторите и е обединила всички руски земи. Те смятат, че Сталин е "Бащата на нацията", така както е Наполеон за французите.

Руската патриаршия обаче категорично отхвърли искането, което определи като "чудовищно". Според руските комунисти "лагерите в страната са съществували, но не са били толкова много колкото се твърди днес".

Патриаршията в Москва припомни, че по време на управлението на Сталин – до 1953 година църквата и вярващите са били жестоко преследвани. От църквата припомнят, че само в периода между 1937 и 1941 са убити 110 700 вярващи. „Да бъде обявен за светец представлява „вулгарен исторически цинизъм“.

Сталин е етнически грузинец, който е учил в духовна семинария, но поради слаби резултати е изключен, след което трайно се обвързва с комунистическите идеи.