Компютър ще определя враждебните намерения на човек
Компютър ще определя враждебните намерения на човек / netinfo

Департаментът по национална сигурност на САЩ разработва програма, която ще позволи на компютъра да определи враждебните намерения на човек по изражението на лицето и други неконтролируеми признаци, съобщи пресслужбата на Американската асоциация за съдействие на развитието на науката EurekAlert, като се позовава на NewScientist.

Целта на проекта “Враждебни намерения” е да се предотврати проникването в страната на лица, които планират престъпление в по-скоро или по-далечно бъдеще и в частност на терористи. Планира се всички 400 милиона души, които годишно влизат в Америка, да бъдат проверяни при влизане. Проверката ще се извършва незабелязано за пристигащите, без да ги забавят. Скрити датчици с помощта на лазерно и инфрачервено сканиране, аудио и видео наблюдение, следене на движението на очите и други подобни методи ще събират информация за изражението на лицето, походката, кръвното налягане, пулса и параметрите на отделянето на пот, съобщи БГНЕС.

Специално подготвеният компютър мигновенно ще обработва данните с отчитане на културните и расовите различия. С онези, когото програмата сметне за потенциално опасни, служителите от службата ще проведат специален разговор и при необходимост ще ги задържат. Департаментът по национална сигурност се надява да тества първите подобни устройства през 2010 г. и напълно да оборудва с тях всички входни пунктове в САЩ до 2012 г.