Командоси ще пазят тигрите в Индия
Командоси ще пазят тигрите в Индия / снимка: Reuters, архив

Командоси ще пазят тигрите в Южна Индия, чиито брой е спаднал драстично заради бракониерите и намаляването на местообитанията на този вид диви котки, предаде Франс прес, като се позова на местните власти.

Специалните сили за защита на тигрите, които наброяват 54 души, ще патрулират в двата основни резервата за този вид диви котки - Бандипур и Нагархол, на границата между щатите Карнатака и Тамил Наду. Екипът е преминал тримесечно обучение за оцеляване в джунглата и боравене с оръжия, съобщи представител на правителството на Карнатака. Той допълни, че властите планират да разположат втора група, също от 54 души, в останалите три резервата за тигри в щата.

Индия има най-голямата популация на тигри в света, предава БТА. Според последното по рода си проучване в страната миналата година са били преброени 1706 екземпляра - над половината от тигрите в глобален мащаб и с близо 300 повече в сравнение с 2006 г. Броят на тигрите в Индия обаче е далеч от нивото 3700, регистрирано през 2002 г. Смята се освен това, че в страната е имало 40 хиляди екземпляра, когато тя придобива независимост от Британската империя през 1947 г.

Основни причини за рязкото намаляване на броя на тигрите в Индия са бракониерството, международният трафик и намаляването на техните местообитания в природата вследствие на урбанизацията и обезлесяването. Незаконният лов на този вид диви котки се стимулира главно от търсенето в Китай за нуждите на традиционната китайска медицина.