Колко облизвания с език са нужни, за да се изконсумира близалка?
Колко облизвания с език са нужни, за да се изконсумира близалка? / Thinkstock/Getty Images

Учени от университета в Ню Йорк са установили, че са необходими 2500 облизвания с език, за да се изконсумира една обикновена детска близалка, пише в. "Дейли мейл".

За да проведат тестовете, учените поставили залъгалки с различни големини в бавно движеща се вода. Те правели и снимки през определен интервал, докато близалките се разтваряли. Било установено, че за да се изконсумира 1 сантиметър от лакомството, са необходими средно по хиляда облизвания с език.

Учените се защитиха, че експериментът им никак не е безсмислен. Той може да помогне на сладкарската промишленост, а също така да хвърли нова светлина върху ерозията на скалите, която следва същите модели.

Било заснето как сферична близалка с диаметър 6 сантиметра изглежда след потапянето й във вода за 1 час. При тези опити се установило, че турбуленции предизвикват сплескване на сферата откъм дъното й и заоблянето й откъм върха. За близалки с диаметър 2,5 сантиметра, които са най-разпространените, са необходими 2500 облизвания с език, докато се разтопят напълно.

Близалките се разтваряли по един и същ начин, независимо от първоначалната им форма - сферична или цилиндрична.

Източник: БТА